Stěhování památkově chráněné roubenky z Novičí do skanzenu v Horním Smržově pokračuje. Řemeslníci už v Novičí rozebrali dřevěnou část stavby a v Horním Smržově už pro roubenku připravují základy. Roubenou část historické stavby plánují v Horním Smržově dokončit už letos.Stavba z osmnáctého století je nyní rozebraná na jednotlivé části. „Při rozebírání roubenky se vše musí nafotit, jednotlivé trámy řemeslníci očíslují, udělá se plánek stavby a pak je potřeba také roztřídit trámy, které ještě můžeme použít a které už jsou ve špatném stavu," popsal Marek Fajman z Národního památkového ústavu.

Rozebranou roubenku řemeslníci uskladnili pod střechu v Horním Smržově. „Pod střechou v suchu roubenku tesaři zase složili dohromady, aby zjistili, jestli všechny části pasují a aby byla připravená na to, až ji budou sestavovat potom už nastálo. Pak řemeslníci stavbu zase rozebrali," řekl Fajman. Dřevěná stavba už je tedy připravená na své znovupostavení. Nyní v Horním Smržově chystají pro roubenku základy. „S přípravou základů a podezdívky jsme začali asi před čtrnácti dny. Podezdívka bude kamenná, aby co nejvíce odpovídala původní podobě," vysvětlil starosta Horního Smržova Petr Poláček. Dřevěnou stavbu chtějí v Horním Smržově na základech sestavit už letos. „Zatím to budou ale jen holé stěny, v příštím roce bychom chtěli udělat podlahy a potom se uvidí co dál podle financí," řekl starosta.

Přestěhováním roubenky z Novičí do Horního Smržova chtějí organizátoři akce stavbu zachránit. „Jedná se o zemědělskou usedlost, která byla postavená v první polovině osmnáctého století. Je to nejstarší dochovaná stavba v Novičí," řekl Fajman. Roubenka je památkově chráněná. „Je to celkově jeden z mála domů tohoto typu. Původně šlo o uzavřený dvorec, který byl celý roubený. Postupem času ale obyvatelé domu část roubenky přestavěli na zděné chlívy, které nemají velkou historickou hodnotu," vysvětlil Fajman. Stavba už ale byla v havarijním stavu. „V roubence kdysi bydlel můj tchán, po kterém jsme ji zdědili. Teď tam ale už několik desítek let nikdo nebydlel a tak roubenka velmi chátrala. Je to chráněná památka, takže zbourat jsme ji nemohli, a na její rekonstrukci jsme neměli peníze. Souhlasili jsme proto s jejím přestěhováním do skanzenu v Horním Smržově. Jsem rád, že se tím roubenka zachrání," vysvětlil majitel stavby Jaroslav Dokoupil. Kvůli špatnému stavu roubenky bude ale zapotřebí některé její části vyměnit za nové. „Ve střeše byla díra, takže tam zatékalo. Výměna některých ztrouchnivělých trámů za nové je sice ztráta, je to ale jediná cesta, jak roubenku zachránit," vysvětlil Fajman.

Přestěhování roubenky začali v Horním Smržově plánovat už před několika lety. „Nejprve jsme museli vyřídit všechna povolení, dohodnout se s majiteli a nechat vypracovat projekt. Potom jsme začali shánět peníze. Přesun roubené části stavby bude stát asi sedm set tisíc korun. Polovinu zaplatíme z dotace, druhou půlku z obecního rozpočtu. Roubenka tak rozšíří náš stávající skanzen," řekl starosta.