„Projektant navrhuje vytvořit tam lesní zahradu pro děti, doplnit herní prvky, přírodní solitéry ze dřeva, pískoviště, smyslové, vizuální a poslechové prvky, odpočinkovou plochu, fitnesscentrum a pískoviště," přiblížil starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Další z variant využití však navrhuje radikálnější řešení. Chata je podle projektanta totiž už natolik poškozená plísněmi a houbami, že by bylo možná finančně výhodnější nechat ji zbořit a postavit novou. „Rozdíl nákladů ale zatím ještě nemáme vyčíslený," podotkl kunštátský starosta.

Nová budova a její okolí by vytvářely zázemí pro školy v přírodě. „Mohly by tam jezdit i turistické oddíly, k dispozici by měly společenský sál s odděleným přírodním amfiteátrem," uvedl Wetter.

Pětadvacet milionů

Moderní povrch si vyžádá i tamní asfaltové hřiště. Areál má být asfaltovými cestičkami propojen s odpočinkovými zónami a koupalištěm na Lipce. „Studii budou zastupitelé posuzovat v září a rozhodnou se, jestli se k jedné z možností přikloní, anebo ji nechají přepracovat," řekl Wetter.

Rekonstrukce celého areálu přijde na zhruba pětadvacet milionů korun. „Budeme usilovat o dotace, z vlastních prostředků si opravu nemůžeme dovolit," upozornil Wetter.

Už letos v září by však v chatě mohla být provizorní lesní školka. „Někteří rodiče spolu se zaměstnanci města chatu upravili tak, aby byla použitelná. Jedno neziskové sdružení v Rudce, jejíž je Kunštát místní částí, ji chce začít využívat co nejdříve. Zatím ale není v takovém stavu, abychom mohli její prostory nabídnout široké veřejnosti," doplnil Wetter.

O získání areálu, ve kterém jsou čtyři objekty včetně historické kuželkářny, Kunštátští usilovali už od devadesátých let. Přání se stalo skutečností předloni, kdy jej odkoupili od Vojenských lesů a statků za více než dva miliony korun.