Jedním z majitelů herny v Boskovicích je Ondřej Hanák, který svůj podpis pod dokument také připojil. „Vedení města uspořádalo besedu, na které jsme se setkali i s odborníkem na patologické hráčství. Zastupitelé potom navrhli deklaraci. Já jsem s podpisem neměl problém. Museli jsme sice odstranit reklamy a udělat další úpravy, ale zákazníky to spíš přitáhlo. Automaty jsou teď úplně vzadu oddělené od zbytku baru, takže vpředu si v klidu mohou posedět ti, kteří přijdou třeba jen na kávu," přiblížil majitel herny.

Kromě něj deklaraci podepsalo i dvanáct zbývajících provozovatelů boskovických heren. Souhlasili tak s tím, že například na své náklady odstraní vnější reklamy lákající ke hře nebo které upozorňují na výši jackpotu. Dále musí dbát o vnější vzhled provozovny. Musí také zajistit kamerový systém, který bude monitorovat vstup a vnitřní prostory provozovny. Pořízený záznam pak budou uchovávat po dobu tří dnů. V případě, že se stane nějaká mimořádná událost, budou záznam archivovat až do jejího vyšetření.

Provozovatelé zajistí také oddělení prostoru herny od zbytku provozovny, pokud slouží i k jiným účelům, například jako bar.

Povinností je ještě více. Při vchodu do herny dostatečně velký nápis zakazující vstup těm, kterým ještě nebylo osmnáct let. Po půlnoci do osmé hodiny ranní navíc může obsluha provozovny pouštět do herny zájemce o hazardní hry jen po předchozí kontrole.

To, že k deklaraci připojilo svůj podpis všech třináct provozovatelů boskovických heren, potěšilo starostu Boskovic Jaroslava Dohnálka. „Věřím, že podle dokumentu budou nyní také postupovat. Beru to jako symbolické vyjádření toho, že jsou na poli patologického hazardu a rizik s ním spojených ochotni něco udělat. A to přesto, že jsou na jiné straně barikády než my," řekl Dohnálek.

Další regulaci hazardu zatím vedení Boskovic nechystá. „Nejsem přítelem hazardu, ale dokud nevíme, jaké změny přinese novela loterijního zákona, bylo by zbytečné přistupovat k nějakým dalším opatřením ze strany města. Otázka hazardu by se měla řešit celostátně," uvedl boskovický starosta.

Podobného názoru je i boskovický opoziční zastupitel Vladimír Farský. „Deklarace společenské odpovědnosti je jedno z opatření, které pomáhá proti hazardu ve městě. Samozřejmě ho vítám," sdělil Farský.

I podle něj ale nyní musí vedení Boskovic s dalšími kroky vedoucími k regulaci hazardu ve městě počkat. „Uvidíme, jak o hazardu rozhodne vláda. Na základě toho teprve budeme moci přistoupit k dalším opatřením týkajících se přímo Boskovic," podotkl Farský.

Naproti tomu v Blansku už mají o hazardu jasno nyní. Loni v listopadu jej na území města vedení Blanska zakázalo. I téměř rok po vyhlášení plošného zákazu hazardu však herny ve městě stále fungují. Klasické herní automaty sice z města zmizely před více než dvěma lety. Videoloterijní terminály samo město zakázat nemohlo. Tato agenda je totiž v kompetenci ministerstva financí. To už Blansku rozhodnutí města potvrdilo, provozovatelé heren proti němu ale podali takzvaný rozklad. „Rozkladová komise nemá žádnou lhůtu, do kdy musí věc vyřídit. Záleží také na tom, kolik měst se na úředníky obrací se stejným problémem jako my. Zatím od ministerstva financí, které má rozklad na starosti, žádnou zprávu o vyřízení naší záležitosti nemáme. Jak dlouho to ještě bude trvat, proto nevíme," vylíčil současnou situaci v Blansku starosta města Ivo Polák.

Doufá však, že do konce tohoto roku bude zákaz hazardu v Blansku definitivně vyřešený. „Můj osobní odhad je, že by ministerstvo mohlo naši záležitost vyřídit do konce října. Potom už by měly veškeré oficiální herny z celého území Blanska definitivně zmizet," dodal Polák.