Pět sborů dobrovolných hasičů z Brněnska, Svitavska a Blanenska založilo Moravskou ligu TFA. „Každý z těchto pěti sborů pořádá vlastní závod. Domluvili jsme se, že by nebylo špatné z toho udělat soutěž a umístění počítat celkově. Něco podobného tady chybělo,“ řekl dobrovolný hasič Radek Hajný z Doubravice nad Svitavou.

Do započítání v celkovém pořadí musí závodník zvládnout všech pět závodů. Zatím se konaly dva. V Trpíně a v Olešnici. Osmého července jsou na řadě Sebranice, ve druhé polovině srpna Velatice a začátkem září Doubravice nad Svitavou. Jednotlivé sbory se zároveň dohodly, že při závodech přispějí na dobrou věc. Chtějí pomoci vážně nemocným dětem, které se léčí na onkologickém oddělení v Dětské nemocnici v Brně. „Chceme zpropagovat dárcovství kostní dřeně. Spousta lidí o něm moc neví. Konkrétně mně zachránilo život. V osmnácti letech jsem onemocněl leukémií a jen díky vhodnému dárci jsem přežil,“ poznamenal člen sboru dobrovolných hasičů ve Velaticích Martin Sedlák. 

Vandal v Moravském krasu umisťuje znaky s moravskou orlicí.
Místo českého lva moravská orlice. Vandal ničí na cedulích malý státní znak

Zákeřnou chorobu tehdy překonal a ve dvaatřiceti letech nastupuje při závodech v TFA. Jeho kolega z Doubravice Radek Hajný uvedl, že hasiči sbírají pro děti hračky, knihy nebo plyšáky. Po skončení ligy se pak s dárky vypraví do nemocnice.