Cíl přehlídky upřesnila ředitelka školy Sylvie Ducháčková. „Jde o přehlídku prací žáků středních škol a učilišť na Jižní Moravě. Projekty jsou zaměřené na využívání obnovitelných zdrojů, tedy slunečního záření, vody, větru či biomasy. Chceme zvýšit znalosti studentů i veřejnosti v oblasti úspor energie a obnovitelných zdrojů,“ dodala.

Žáci, kteří se do soutěže zapojili, si museli vytipovat konkrétní zařízení či lokalitu s využitím alternativního zdroje energie. Ale také sehnat co nejvíce informací, umět je zpracovat a svou práci obhájit před hodnotící komisí.
„Témata prací jsou různá, od malých vodních elektráren přes větrné elektrárny, využití solární energie, biomasy až po tepelná čerpadla,“ dodala ředitelka.

Soutěže se účastní školy z Brna, Znojma, Boskovic, Moravského Krumlova. Nejúspěšnější žáci pak budou reprezentovat Jihomoravský kraj v celostátním finále soutěže, které se koná v Kladně.

Přehlídka prácí žáků se uskuteční třetího března v jízdárně letovického zámku. Začátek akce je od devíti hodin ráno, kdy letovickou jízdárnou zazní hymna hymna Enersolu. ⋌(pha)