Stálá scéna na místě zbourané Dukly s největší pravděpodobností opravdu vznikne. „Zlomové bylo jednání mezi architektem Habinou, který pro nás dělá studii celé zóny, a architektem, jehož si najalo divadlo. Společně přišli s řešením scény, které vyhovuje oběma stranám," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Zásadní problém, který museli vyřešit, byl ten, že strop suterénu dělníci vyztužili obří betonovou deskou. Úprava stála město několik milionů korun. Právě na ní má totiž vzniknout odpočinková zóna s lavičkami, trávníkem, kavárnou a herními prvky. „Vedle otázky desky jsme řešili i soulad s celkovým záměrem. Mohu říct, že se nám to podařilo po všech stránkách. Jak konkrétně, zatím neprozradím, jednání stále pokračují," uvedl architekt Martin Habina.

Zástupci divadla jsou z rozhodnutí radních nadšeni, ale vědí, že to nebude jednoduché. „Ještě nás čeká pořádný kus práce. Náš architekt dokončuje finální vzhled stavby. Podle toho si stanovíme rozpočet a začneme oslovovat sponzory. Původně jsme počítali s dvaceti miliony korun. Bohužel neznáme přesné záměry města, hlavně co se týče plánované kavárny. Dostávají se ke mně jen kusé informace," uvedla Eva Petrželová z občanského sdružení Circulus, které provozuje divadelní skupinu divadlo Kolárka.

Podle místostarosty Crhy Blansko letos s kavárnou v nové zóně nepočítá. „Rozhodli jsme se udělat ústupek. Kavárna vznikne až v příštím roce. Buď společně s divadlem, nebo bez něj. Jeho vedení nám musí do září předložit celkovou vizi, hlavně rozpočet a harmonogram. Odpočinkovou zónu začneme budovat v půli srpna, hotová by měla být na konci listopadu," dodal Crha.

Bez dotací z města

Vznik stálé scény divadla a jeho následný chod nebude město nijak finančně dotovat. „Jednou z podmínek radních je, že si budeme peníze shánět sami. Máme rozjednané sponzory a hodláme čerpat z různých dotací. Předběžně jsme vypočítali, že roční chod divadla nás vyjde na tři a půl až čtyři miliony korun. Měli bychom to zvládnout. Děláme na tom všichni i ve volném čase," dodala Petrželová

Podle ní bude mít hlediště nové scény divadla Kolárka kapacitu sto padesát pět lidí. Předpokládá se, že by mělo fungovat v poloprofesi­onálním režimu s několika stálými zaměstnanci.

Divadlo doposud sídlí v blanenské Kollárově ulici. Ve zchátralé budově, kterou vlastní Jihomoravský kraj. Dělí se o ni s odloučeným pracovištěm Základní umělecké školy Blansko.

Město už dříve nabízelo jako alternativu k suterénu a sklepení po Dukle některé své budovy v blanenském podzámčí nebo zázemí Dělnického domu. Divadlo o ně ale nemělo zájem, protože nevyhovovaly jejich požadavkům.

Novou a především stálou scénu divadla Kolárka by uvítala spousta obyvatel města. „Jsem pro všemi deseti. Konečně dobrý nápad. Držím pěsti, aby to vyšlo," uvedla na facebookovém profilu Blanenského deníku Rovnost čtenářka Lenka Kuchařová.

Divadlo Kolárka sídlí ve zchátralé budově v blanenské ulici Kollárova. Budova patří kraji.

Divadlo Kolárka sídlí ve zchátralé budově v blanenské ulici Kollárova. Budova patří kraji.