Kompletní výměna krovů a krytiny zabrání tomu, aby do školy zatékalo nebo aby do ní v zimě nasněžilo, jak se už několikrát stalo. „Hlavní problém je ten, že stará krytina netěsní. V zimě tam nafoukal sníh, hodně sněhu. Vyházeli jsme ho odsud snad vlečku," upozornil nýrovský starosta Ivo Dvořáček.

Ve škole se již na novou střechu těší, protože ta původní jim nadělala mnoho starostí. „Jsme na kopci. Když nám sem nafoukal sníh, bylo všude velmi vlhko, navlhly nám i mapy," řekla zástupkyně ředitelky Zdenka Paděrová.

Dvě stě tisíc získala obec z programu Podpory obnovy a rozvoje venkova, zbylou část zaplatí z rozpočtu obce.

Nejedná se o první větší opravu. Již dříve stavbaři upravili záchody, zateplili strop a vyměnili okna i vstupní dveře. „Opravy školy si doteď vyžádaly asi dva miliony korun, včetně této naplánované. Děláme vše pro to, aby škola fungovala a děti v ní byly v bezpečí," dodal Dvořáček.

Základní škola Nýrov je jednotřídní pro žáky prvního až pátého ročníku. Celkem ji navštěvuje šestnáct žáků, polovina z nich dojíždí. Na druhý stupeň žáci míří nejčastěji do Letovic, Kunštátu nebo Lysic.

MARTIN DLOUHÝ