Američané, Rusové, ale i Novozélanďané či Venezuelané. Ti a také lidé z dalších šedesáti různých zemí se sjeli v posledních dnech do Brna na Mezinárodní speleologický kongres. Součástí tohoto celosvětového setkání, na němž zazní na tři sta odborných přednášek, je také několik akcí konaných v Moravském krasu.

Jak uvedl předseda organizačního výboru setkání Zdeněk Motyčka, Česko je první zemí v Evropě, která kongres hostí podruhé. „Před rovnými čtyřiceti lety se poprvé konal v Olomouci," sdělil Motyčka, který prozradil, že motto letošního šestnáctého ročníku zní Where history meets future – Kde se historie setkává s budoucností. „Chceme představit významné zahraniční objevy českých jeskyňářů z posledních let a také cizincům více přiblížit Moravský kras. Jeho objevování už totiž začalo před téměř třemi stoletími," popsal předseda.

Na kongresu, který potrvá až do neděle, je k vidění několik desítek výstavních stánků a součástí programu je řada akcí. „Ohodnotíme například desítky filmů se speleologickou tematikou, chystáme různé soutěže," řekl dále Motyčka.

Dnes do krasu

Součástí kongresu jsou i akce, při kterých zahraniční speleologové navštíví Moravský kras. Ta největší je na programu dnes. „Několik stovek lidí se podívá do propasti Macocha a do Punkevních a Sloupsko-šošůvských jeskyní," upřesnil Motyčka.

Kvůli velké exkurzi se tak tyto dvě jeskyně na několik hodin dnes turistům uzavřou. „Budeme mít otevřeno až od deseti hodin," řekla vedoucí Sloupsko-šošůvských jeskyní Miluše Hasoňová. Větší omezení čeká nejnavštěvovanější podzemí v krasu. „Zavřeno bude od devíti do třinácti hodin. Už jsme s tím počítali několik měsíců dopředu, takže jsme na dopoledne ani žádné skupiny neobjednávali," zmínil šéf Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

Jeskyňáři z ciziny v Moravském krasu zavítají rovněž do nepřístupných jeskyní a několik akcí se uskuteční i po skončení kongresu. Jak uvedl Roman Šebela, náčelník Speleologické záchranné služby a také rudický starosta, jednou z nich bude na konci července takzvaný medical camp, tedy kurz zaměřený na záchranu lidí v jeskyních. „Přednášet budou dva lektoři z Francie. Na programu bude teoretická část a pak praktický nácvik, který se odehraje v Rudickém propadání nebo v Býčí skále," doplnil Šebela.

Více čtěte ve středečním vydání Týdnu u nás