Ráječtí zemědělci odhadují, že škody na polích způsobené divočáky budou letos ještě vyšší než v minulých letech. „Divočáci úrodu likvidují a páchají obrovské škody. Problém je, že v přírodě nemají přirozeného nepřítele," uvedl předseda představenstva společnosti ZERA v Rájci-Jestřebí Pavel Sáňka. S velkými škodami počítá i tamní agronom Petr Srstka. „Myslíme, že budou vyšší. Pšenice je oproti loňsku poničená podstatně víc. V jedné části to odnesla celá třetina pole. Škody dosáhnou určitě desítek tisíc korun," řekl.

Důvodů přemnožení divokých prasat je několik. „Loňský rok byl žírný, takže divočáci byli hodně v lesích kvůli žaludům a bukvicím. Odstřel byl o třetinu menší. Díky mírné zimě přežilo mnohem více kusů než obvykle," vysvětlil jednatel okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený. Podíl na přemnožení černé zvěře podle něj mají někdy i zemědělci. „Velkoplošné zemědělství je problém. V obrovských lánech a polích se divočáci schovají a myslivci s tím nic nenadělají," doplnil Zelený.

Obavy o úrodu mají i v Letovicích. „Divočáci nám dělají velké škody každý rok. Loni to bylo téměř tři sta tisíc korun. Nyní ještě neznáme konečné číslo, protože nemáme sklizenou kukuřici," sdělil ředitel zemědělského družstva Letovice Petr Poláček.

S černou zvěří mají každoročně problémy i v Agrospolu Knínice u Boskovic. „Nějaké škody už jsme letos zaregistrovali, ale na vyčíslování je brzo. Nejvíc to poznáme v září v kukuřici, tam budou největší ztráty," vysvětlil ředitel Ladislav Menšík.

Dohody s myslivci

Zemědělci mohou vymáhat škodu právě po jednotlivých mysliveckých sdruženích. „Letos zvažujeme soudní cestu. Myslivci se brání, že prasata jdou z lesa rovnou do pole a že je tedy střílet nemohou, ale s tím se nemůžeme smířit," vysvětlil Sáňka. Jiní si na spolupráci s myslivci nestěžují. „Žádné problémy s myslivci nemáme. Snažíme se jim vycházet vstříc a stejně tak oni nám," řekl předseda zemědělského družstva Skály Benešov Václav Pliska.

Ztráty na úrodě řeší zemědělci s myslivci různě. „Úrodu zničenou divočáky nám pojišťovny neproplatí. Po myslivcích nevymáháme peníze, řešíme to jinak. Například nám pomohou při brigádách, kdy sbírají kameny nebo vytrhávají plevel," vylíčil Poláček z Letovic. Podobně to mají i jinde. „Spolupráce se zemědělci se v posledních letech zlepšuje. Nechávají nám v polích volné pruhy, tudíž se tam myslivci lépe dostávají. Někteří také vysazují plodiny, které divočáky tolik nelákají," dodal Zelený.

MARTINA SPOUSTOVÁ