I na Blanensku sbírka překonala tu v loňském roce. „Lidé do označených nákupních košíků letos darovali 1 072 kilogramů jídla. Loni to bylo kolem 750 kilogramů," uvedl Josef Merta z blanenského spolku LAVINA, který sbírku společně s dvaceti dobrovolníky v boskovickém obchodním centru Tesco zprostředkovával.

Výtěžek pak putoval do skladu v Blansku, odkud bude vydáván lidem na hranici bídy. „Máme zpracovaný projekt Potravinová pomoc potřebným. Vyhledáváme osoby ohrožené sociálním vyloučením, jako jsou lidé bez domova nebo třeba matky, které zůstaly samy s dětmi, a snažíme se jim alespoň s tím základním pomoci. Jde o pomoc striktně anonymní," sdělil Merta.

V současné době má LAVINA na Blanensku a Letovicku ve spolupráci s charitou a sociálněprávní ochranou dětí vytipovány zhruba dvě stovky lidí z padesáti rodin, ke kterým získané potraviny postupně zamíří. „Odhaduji, že nám tato sbírka pokryje skoro roční spotřebu," řekl Merta.

Mezi potravinami převažoval cukr, rýže, mouka nebo olej, ale významné množství tvořily i dětské výživy nebo piškoty. Vše v hodnotě bezmála za padesát tisíc korun.

LAVINA působí na Blanensku už deset let. Funguje bez dotací, grantů i jakéhokoliv příspěvku města. Na její provoz přispívají individuálně dobrovolníci. Potravinovou pomoc LAVINA přijímá i v průběhu roku, stačí zavolat a domluvit podrobnosti.

Spolek je členem brněnské potravinové banky. Sobotní akci pořádala Česká federace potravinových bank a Byznys pro společnost.

ANDREA ŠRÁMKOVÁ