Jan Boček z Dolní Lhoty oslaví v červnu patnáct let. V té době už bude mít za sebou povinnou školní docházku. Devátou třídou však své školní vzdělávání zakončit nehodlá. „Pokračovat budu na jedné strojní průmyslovce v Brně. Byl jsem se tam podívat a škola na mě udělala velký dojem. Navíc jsem na Blanensku podobný obor nenašel," odůvodnil svůj výběr žák blanenské základní školy Salmovy.

Také pro něj byl letošní patnáctý březen důležitým dnem roku. Jednalo se o termín, dokdy mohli žáci devátých tříd podávat přihlášky na střední školy. Zájem o některé z nich mírně poklesl, o jiné naopak prudce stoupá. Jasno však bude mít jejich vedení až po skončení přijímacího řízení. Tím musí projít zájemci o studium zakončené maturitou všude. I tak ale zdaleka ne všichni ve své snaze uspějí.

Ředitel boskovického gymnázia Jaromír Fiala upozornil na to, že poptávka po studiu ve škole značně převyšuje nabídku. „Na čtyřleté studium přijmeme šedesát studentů, na víceleté třicet. A zájem je v obou případech zhruba dvojnásobný. Přijímací řízení bude spočívat v klasických Scio testech, ale zvýšit jejich obtížnost nechceme. Za posledním volným místem prostě uděláme tlustou čáru a ti pod ní budou mít smůlu," podotkl.

Výsledky den poté

Scio testy zájemci vyplní dvaadvacátého a třiadvacátého dubna. Hned následující den se dozví výsledky. „Je nám líto, že hodně žáků zklameme. Ale nedá se nic dělat. Kapacitu rozšiřovat nebudeme a v posledních letech se prostě projevily silné generační ročníky. Podle demografické křivky nás navíc příští rok asi čeká ještě větší nával," uvědomuje si Fiala.

O studium na blanenském gymnáziu projevilo zájem sto čtyřicet šest žáků. „Opět je čekají srovnávací testy z češtiny a matematiky. Úroveň přijímacích zkoušek si každá škola určuje sama. Chceme učit žáky určité úrovně, proto si musíme ověřit, zda mají pro studium u nás předpoklady," prohlásil ředitel gymnázia Radek Petřík.

Někteří žáci se však přijímacímu řízení díky vlastní píli vyhnou. „Jsem moc rád, že přijímačky absolvovat nemusím a mám tak už teď své jisté. Dařilo se mi totiž držet na vysvědčení dostatečně kvalitní průměr," pochlubil se například Boček.

S přijímačkami však v každém případě počítají i na středních průmyslových školách. „O jejich případném zrušení neuvažujeme. Podle prvních zpráv se k nám hlásí o něco více zájemců než minule, ale rozhodující budou až takzvané zápisové listy," připomněla ředitelka jedovnické střední průmyslové školy Romana Pernicová skutečnost, že většina žáků se zpočátku hlásí do více škol najednou a až poté si jednu vybere.

Za směrodatné považují zápisové listy i ve Střední škole technické a gastronomické Blansko. „Zatím registrujeme o něco méně zájemců než v minulých letech. Ale až na přelomu dubna a května se uvidí, kdo má o jakou školu opravdový zájem. Kapacity tříd asi nenaplníme, ale to není ani zdaleka pouze náš problém. Na první místo klademe kvalitu," zdůraznil ředitel školy Pavel Čípek.

O budoucnost svých svěřenců se starají už učitelé na základních školách. „Pro žáky devátých tříd jsme v březnu připravili přijímací řízení nanečisto. Měla stejná pravidla jako mají ta skutečná, třeba včetně povolených přestávek," naznačil ředitel sloupské základní školy Pavel Dočekal.

S dostatečným předstihem jim přecházely profesní testy. „Ty napověděly dětem i rodičům, o jakém zaměření školy přemýšlet. A znalosti musí všichni pochopitelně prokázat i v tradičních ročníkových pracích, které shrnují dosažené vědomosti," pokračoval Dočekal.

Preference žáků se podle něj každým rokem mění. „Zatímco loni chtělo více dětí pokračovat na gymnáziích, letos je poměr s odbornými školami vyrovnaný. I nadále se však prohlubuje nezájem o klasické dělnické profese," konstatoval ředitel sloupské základní školy.

To si uvědomuje i Čípek. „Proto jsme si pro nadcházející školní rok připravili novinku. Otevřeme obory elektrikář a nástrojař zaměřené čistě na odborné předměty. Už po roce mohou jejich absolventi získat výuční list. Je proto vhodný hlavně pro lidi bez práce, kteří mají maturitu, nebo dokonce vystudovali vysokou školu. Přihlášky v tomto případě přijímáme téměř až do konce dubna," oznámil ředitel Střední školy technické a gastronomické.