VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti a bezlepková dieta? Jídelny v regionu s nimi nepočítají

Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.

16.4.2012 2
SDÍLEJ:

Bezlepková dieta. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Rodiče takto nemocných dětí se ptají ve školách i školkách na Blanensku, zda tamní kuchyně vaří i dietní jídla. Všude jim ale odpoví jednoznačně: Ne. „V naší škole máme dva žáky, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Rodiče dětí o tom informují už při zápisu. Bohužel ale musí připravovat oběd dětem doma. Ten pak dáme do kuchyně, kde jej kuchařky dětem ohřejí, takže jedí s ostatními v jídelně. Takhle se to dělá také v mateřských školách,“ popsala ředitelka základní školy v blanenské Salmově ulici Eva Kadrmasová.

Podle ní vyhláška závodního stravování s podobnými dietami nepočítá. „V jídelně, která taková jídla připravuje, musí být dietní sestra nebo alespoň jeden proškolený pracovník. Nemůžeme jej však vyčlenit kvůli pouhým dvěma žákům,“ uvedla Kadrmasová.

Tento problém řešilo i vedení města Blanska. Lidé je upozorňovali, že děti s bezlepkovou dietou školy a školky ve městě navštěvují. „Upozornil na to na zasedání také jeden ze zastupitelů. Udělali jsme proto loni průzkum a zjistili, že v té době docházelo do blanenských škol deset takových žáků a předškoláků. Často šlo o děti, které dodržují bezlepkovou dietu nebo mají cukrovku. Starosta tak poslal podnět na ministerstvo školství, aby problém řešilo. Dosud nikdo neodpověděl,“ sdělil šéf odboru školství v Blansku František Alexa.

Dětí s nesnášenlivostí lepku však přibývá. Potvrdila to sloupská dětská lékařka Jaroslava Pořízková. „Je to tím, že máme lepší vyšetřovací metody. Děti trpí třeba nesnášenlivostí kravského mléka. Chybí jim ve střevech enzym, který štěpí laktózu. Většinou z toho ale vyrostou. Některé nesmí jídla, jako je bramborová kaše a omáčky. Nejhorší je ale nesnášenlivost lepku, který je obsažený v mouce a ta se dává skoro do každého jídla,“ popsala lékařka.

Podle ní tito lidé musí dodržovat dietu. Pokud ji zanedbají, trpí průjmy či zácpami, ekzémem nebo opakovanými záněty průdušek. Dodržet dietu je ale obtížné.

Drahá dieta

„Ve většině kuchyní totiž vaří polotovary a v těch právě lepek je,“ dodala Pořízková. Zároveň upozornila, že vařit bezlepková jídla je drahé, což pro školy také může být problém. Dětem tak připravují dietní jídla rodiče, kteří mohou dostat příplatek od státu. „Ten se však snížil,“ dodala Pořízková.

Lidé s bezlepkovou dietou uspějí třeba v blanenské jídelně Amrit. Tam kuchaři vaří denně i bezlepková jídla. „Do bezlepkových pokrmů dáváme místo obilovin třeba rýži či cizrnu. Také nezahušťujeme jídlo moukou. Mouku a jíšku totiž lidé s podobnými obtížemi nesmí. Taková příprava je pracná a musíme pořád vymýšlet, jak na to, aby lidem jídlo ještě chutnalo,“ řekla Karla Pernicová z Amritu.

V Senior centru v Blansku jsou připraveni pro svoje obyvatele vařit i bez lepku. „Zatím tady nikoho takového nemáme. Není to ale problém, naše nutriční terapeutka jim v případě potřeby sestaví individuální jídelníček,“ uvedla sociální pracovnice Michaela Mynaříková.

Autor: Karolína Opatřilová

16.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Možná poslední tropický víkend. Teploty vystoupají až na 34 stupňů

Ilustrační foto

Sbírka pro hluché dorazila i na Vyškovsko. Podvod, varuje policie

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Pohořelice – Kvokání slepic se už brzy přestane rozléhat v části chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Společnost zde slepice chová ve čtyřech halách, ve třech z nich ovšem ve středu veterináři našli bakterie salmonely. „Bude potřeba utratit pětašedesát tisíc nosnic. Firma vejce dodávala do řetězce Lidl. Nyní je stahuje z prodeje,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Hodonínsko – Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář. Z policejního šetření vyplývá, že k nehodě přispěla jeho riziková jízda. Kolize, které se účastnila ještě dvě osobní auta, se stala kolem šestnácté hodiny.

Rok zuřící spor. Výstavbu nového domu brzdí odvolání, byty kvůli tomu zdraží

Adamov – Už téměř rok zuří spor mezi dvěma obyvateli Adamova a firmou, která v blízkosti jejich bydliště přestavuje chátrající budovu na bytový dům. Stěžovatelům vadí několik věcí. „Začalo to vysekáním stromů na pozemku, který sousedí s lesem. Kvůli tomu jsme s dalším obyvatelem města podali stížnost na inspekci životního prostředí. Také plánovanou přestavbu s námi nikdo nekonzultoval,“ vrací se na začátek autorka stížnosti a odvolání Glena Rauerová.

Moji první krev potřebovala maminka, vzpomíná dárce už 135 litrů krve

Boskovice - Někdo sportuje, jiný sbírá známky, další zachraňuje životy. „Koníčků mám hodně, ale na všechny už nestačím. Na darování krve však mám sil dost,“ říká Oldřich Grulich z Boskovic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení