Podle správce olešnického skiareálu Jiřího Kotlána letos začali zasněžovat o deset dní dřív než loni. Jenže pak se zase oteplilo, takže čekali na vhodnější počasí. To přišlo v tomto týdnu, kdy osm děl a čtyři tyče chrlily sněhové vločky od pondělí až do středeční noci a pokračovaly o víkendu. „Sněhu na hlavní sjezdovce už máme dost, ale ještě nějaký potřebujeme. Sjezdovka je totiž hodně široká a my svah chceme propojit dostatečnou vrstvou sněhu i s dětským vlekem. Aby hned od začátku sezony tady mohly lyžovat i děti," uvedl Kotlán. Ten předpokládá, že areál otevřou koncem příštího týdne. To už budou mít potřebných asi dvacet tisíc metrů krychlových sněhu, ale záleží na tom, jaké bude počasí.

Lyžaři se v Olešnici letos mohou těšit na větší prostor před půjčovnou lyží, bude se jim tudy snadněji procházet. Otvírací doba bude stejná jako v předešlých letech, ale cena jedné jízdy podraží o korunu. „Několik let jsme nezdražovali. Letos k tomu přistoupíme kvůli stále rostoucím nákladům," vysvětlil Kotlán.

Tento týden spustili zasněžovací techniku také v lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu. „Využíváme všech mrazivých dnů. Nějaký technický sníh už máme, ale zatím ho není dost. Abychom mohli otevřít, musí děla a tyče sněžit přes den i v noci alespoň pět až sedm dní," přiblížil provozovatel sjezdovky Josef Kšica. Otevřít tam chtějí ještě před Vánocemi. „To je naše přání. Záleží ale na počasí," dodal Kšica.

Návštěvníky Hodonína budou letos čekat repasované kotouče na vleku, které jsou nyní skoro jako nové. Dětský vlek přesunuli na vhodnější místo. Otvírací doba i cena jízdného na vleku zůstávají stejné. „Letos budou mít lyžaři nově na výběr z mnohem širšího sortimentu občerstvení. Nabízíme i půjčování a servis lyží a výuku v lyžařské škole," doplnil Kšica.

Na lyžování v Hodoníně už se těší například děti z ostrovské a lipovecké základní školy. „S žáky prvního stupně tam jezdíme už tři roky. Jsme tam velice spokojeni se zázemím, vstřícným přístupem, cenami, pomohli nám tam i se zorganizováním závodů," uvedla učitelka z lipovecké školy Eva Veselá. Čtyřdenní lyžování tam mají zamluvené na únor. „Je přihlášeno pětadvacet našich žáků, z Ostrova pak šestapadesát. Vypravíme tam dva autobusy," počítala Veselá.

Lyžařský areál v Hořicích u Blanska, kde se lyžaři proháněli už ve třicátých letech minulého století, zůstane stejně jako v několika předešlých sezonách opuštěný. Jeho provozovatel, jímž je Tělocvičná jednota Sokol Blansko, je totiž v insolvenci. „V Hořicích se letos určitě lyžovat nebude. Nyní soud zkoumá pohledávky věřitelů, o jejich uspokojení má rozhodnout v lednu. Insolvenční správce pak zřejmě nabídne areál k prodeji," řekl starosta jednoty Jiří Škaroupka.