„Kontroloři se zaměřili hlavně na dvě složky. Na hydroxid, který nesmí mít takzvanou hodnotu přes dvacet. To by znamenalo, že med je buď přehřátý, nebo pochází z tropických zemí. Dále zkoumali enzym, který má pozitivní vliv na lidský organizmus. Lze z něj určit falšování nebo stáří medu," vysvětlil Dlab.

Že rozbor vzorků dopadl pro Včelpo dobře, potvrdil i mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Jak je tedy možné, že se analýzy odborníků rozcházejí? „Rozpory mohly nastat ve dvou látkách, které se mohou měnit, pokud med leží třeba v obchodech již delší dobu. Tento problém nastává poměrně často. Pylovou analýzu, kterou dělala v medu potravinářská inspekce, my neprovádíme," popsal Pejchal.

Podle výsledků laboratorních testů zveřejněných na webu Potraviny na pranýři zmíněné medy nepocházejí z České republiky. „I u nás se vyskytují rostliny netypické pro zdejší podnebí a jejich pyl může český med obsahovat. Ale rozhodně ne v takové koncentraci," sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Pranýřované" produkty tak již Včelpo podle něj nebude moci uvést zpátky do prodeje. Alespoň ty, ve kterých kontroloři odhalili jakostní závady. Pokud mají výrobky špatně označenou zemi původu, může je firma přeznačkovat.