Dojet co nejdřív k člověku, který potřebuje okamžitou pomoc. Záchranáři nebo hasiči musí najít dům co nejrychleji. Popisná čísla, která jim mají cestu usnadnit, ale často nejsou vidět nebo na domech vůbec nejsou.

Roman Jeschke už několikrát narazil v Blansku i v dalších městech na budovy, kde nenašel viditelně umístěné popisné číslo. Často se mu stalo, že nebyla označená ani ulice. „Na Wanklově náměstí je pouze jedna tabule s názvem náměstí. Žádný dům nemá viditelné číslo," uvedl Jeschke.

Upozorňoval na to blanenského starostu Ivo Poláka i jeho předchůdce Lubomíra Toufara. „V lednu jsem měl pochůzku se dvěma úředníky, při které jsem jim ukázal chybějící tabule. Nyní je srpen a žádná náprava. Vedoucí odboru komunální údržby pan Rizner mě odbyl, že je to věcí majitelů domů," prohlásil muž.

Petr Rizner sdělil, že o problémech ví. „Některé tabulky jsou samozřejmě špatně umístěné. Snažíme se to řešit a upozorňujeme vlastníky domů," uvedl vedoucí odboru.

Podle Jeschkeho ale problém se značením ulic a domů nikoho nezajímá. „Opraví to jedině, až se něco stane," řekl.

Sám navrhuje řešení podle vzoru v Brně, kdy je každý dům zvenku viditelně označen číslem a součástí cedule je také název ulice. „Je to lepší, než označovat kraje ulic," dodal muž.

Rizner by se takovému postupu nebránil. Problémem jsou ovšem podle něj peníze.

Pomáhá navigace

Čísla na domech jsou důležitá pro evidenci v katastru, ale podle cedulí se orientují také hasiči nebo záchranáři. Profesionální jihomoravští hasiči používají podle svého mluvčího Petra Příkaského tablety s navigací. K domům tak díky nim jednoduše trefí.

Záchranáři navigace také používají, ale podle své mluvčí Barbory Zuchové nejsou tyto technologie všemocné. „Situaci ale hodně zlepšily. Problematické bývají například vnitrobloky, kdy jsou čísla pouze z jedné strany a ze silnice nejsou vidět," poznamenala Zuchová.

Dobrovolní hasiči mají tu výhodu, že jsou místní a obec s okolím obvykle dobře znají. „Některé ulice nejsou popsané. Nestalo se nám však, že bychom někdy netrefili," sdělil velitel dobrovolných hasičů z Dolní Lhoty Petr Pernica.

Umisťování tabulek s názvem ulice a číslem upřesňuje vyhláška ministerstva vnitra. „Tabulky s názvem ulice v obci se umístí vždy na začátku a na konci každé ulice a před a za křižovatkou s jinou ulicí. Každá budova se označuje pouze jediným číslem popisným," píše se ve vyhlášce. Jak názvy ulic, tak čísla popisná a k nim doplněná čísla orientační, musí být na viditelném místě.

O konkrétní podobě cedulí v Blansku se píše ve vyhlášce města z roku 2001. Majitel domu musí umístit číslo tak, aby bylo viditelné z veřejné komunikace. „Vlastník nemovitosti je povinen na svůj náklad označit budovu čísly určenými obcí a udržovat je v řádném stavu," stojí ve vyhlášce. Kdo to má v nepořádku, může dostat pokutu.

Blanenská městská policie kvůli tomuto problému cílené kontroly ve městě nedělá. „Spíš jsou to výjimečné případy, když nás na to někdo upozorní," vysvětlil zástupce ředitele městské policie Stanislav Sotolář. Podle něj tyto věci zatím vždy vyřešili domluvou.

MAREK OSOUCH