Na výplatní pásce bude mít více než sedmdesát tisíc korun měsíčně. „Výše měsíční odměny uvolněného člena zastupitelstva, předsedy výboru, je sedmdesát sedm tisíc dvě stě čtyřicet šest korun," uvedl Jiří Klement z tiskového oddělení kanceláře hejtmana Jihomoravského kra­je.

Crha však nyní působí jako uvolněný místostarosta Blanska a tuto funkci podle svých slov zatím opouštět nehodlá. Nyní má pomoct řešit problémy národnostních menšin žijících na území kraje a hájit jejich práva. Zákon souběžné vykonávání těchto dvou uvolněných pozic nevylučuje. „Odpověď pana Crhy, jak hodlá tyto dva plné pracovní úvazky zvládat, by mě hodně zajímala. Podle mého je to, pokud má tu práci dělat zodpovědně, nereálné," rýpl si do kolegy blanenský opoziční zastupitel Stanislav Navrkal (KSČM), který je na kraji už léta předsedou kontrolního výboru.

Další krajský zastupitel z Blanenska Jan Nečas (ANO) je novým předsedou krajského výboru dopravy a územního plánování. Ten si myslí, že by Jiří Crha měl zastávat jen jednu uvolněnou pozici. „Když je člověk ze svého povolání pro tento post uvolněn, znamená to podle mě, že by se mu měl věnovat pracovně naplno," poznamenal Nečas, který dříve pracoval u Českých drah a nyní zamířil na kraj.

Jiří Crha v minulosti působil jako ředitel krajského úřadu a zastává řadu dalších funkcí. V čestném prohlášení letos uvedl, že působil v několika společnostech. Seděl v dozorčí radě brněnské Zbrojovky a společnosti Thermal Pasohlávky. Zároveň byl jednatelem Svazu vodovodů a kanalizací měst a obcí a členem představenstva Vodárenské akciové společnosti. „Tyto dvě funkce vyplývají z mé práce pro město a jsou propojené. Blansko je totiž členem Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí okresu Blansko. Dva měsíce jsem byl také jednatelem městské společnosti Služby Blansko," řekl Crha.

Z činnosti právnických osob si loni vydělal bezmála tři sta sedmdesát tisíc korun. V současnosti je rovněž předsedou FK Blansko. „Do fotbalu dělám ve svém volném čase. Post předsedy FK Blansko je bezplatná funkce. Naopak do toho ještě dávám vlastní peníze a čas," dodal Crha.

V OPOZICI

Poznamenal, že práci pro kraj a město chce skloubit. „Zatím chci obě tyto uvolněné funkce zvládat. Jako ODS jsme po minulých volbách post předsedy výboru odmítli. Nyní jsme v opozici a chceme mít alespoň částečně nějaký vliv na rozhodování kraje, které je důležité i pro regiony," uzavřel Crha.

Dvě velmi dobře placená místa hodlá podle svých slov zvládat i další matador regionální politiky, starosta Ráječka Vít Rajtšlégr. Podobně jako Crha je na kraji nově předsedou výboru pro meziregionální vztahy. „Ještě jsem o tom moc nepřemýšlel. Nechávám to otevřené. Zatím chci zvládat obě uvolněné funkce souběžně," řekl Rajtšlégr.

Z RADNICE DO SENÁTU

Kumulování placených funkcí se nelíbí například dosavadní místostarostce Boskovic a nové senátorce za Blanensko Jaromíře Vítkové (KDU-ČSL). Ta svůj post na boskovické radnici opustila a zůstává jen radní. „To, že pokud v senátních volbách uspěji, vzdám se funkce místostarostky, jsem říkala už před volbami. Stojím si za tím, že se nedá sedět na dvou židlích současně," uvedla Jaromíra Vítková.