Obec si od oprav slibuje především nižší spotřebu energie a s tím spojené menší náklady na provoz školky. „Předpokládáme, že ušetříme asi třicet procent peněz na spotřebě plynu ročně," uvedl Horák.

Dělníci začnou s opravami již začátkem dubna. Pracovat budou do konce července. „Mateřinka bude stále otevřená. Jen o letních prázdninách ji budeme muset uzavřít. Věříme ale, že to rodiče pochopí. Výměnu rozvodů topení bohužel za provozu dělat nejde. Na srpen pak máme naplánovaný velký úklid školky," sdělila ředitelka mateřské školy Miroslava Sedláková.

Hlavně na výměnu rozvodů tepla je už podle ní nejvyšší čas. „Jinak by hrozilo, že bychom za pár měsíců možná nemohli zajistit bezproblémový chod školky. Již loni museli dělat dílčí opravy. Proto jsme velmi rádi, že nám obec pomohla," řekla Sedláková.

Cetkovickým se na akci povedlo získat dotaci z Operačního programu životního prostředí, která jim pokryje šedesát procent nákladů. Zbytek zaplatí obec ze svého rozpočtu.

Vzhled školky v obci vylepšují průběžně. Loni Cetkovičtí opravili umývárny, záchody, chodby a kuchyni. Úpravy přišly na víc než půl milionu korun.