Černá Hora požádala Svazek o konkrétní návrh smlouvy do konce září. Na úřad však stále nic nedorazilo. „Je vůlí městyse Černá Hora splnit své peněžité povinnosti vůči Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí tak, aby následné vydání věcného majetku Svazkem městysi proběhlo do 31. ledna 2016 a aby městys zahájil provozování svého vodohospodářského majetku od 1. února 2016," stojí v dopise zaslaném svazku třináctého srpna.

Černá Hora bude muset z obecního rozpočtu vyplatit svazku finanční vyrovnání za investice do vodohospodářského majetku, který přejde do vlastnictví Černé Hory. „Vedení Černé Hory teď chce vědět, jak jsme k částce, kterou požadujeme, přišli. Dáváme dohromady jednotlivé faktury a podklady k tomu, abychom jim vše mohli zaslat do konce října," uvedl tajemník Svazku vodovodů a kanalizací Petr Tioka. Návrh smlouvy ale ještě Černohorským neposlali. „K současným jednáním se svazkem se nyní nebudeme vyjadřovat," sdělila místostarostka Černé Hory Petra Zavřelová.

Jak daleko jsou jednání, nevědí už více než měsíc ani zástupci sdružení Naše voda, které před rokem iniciovalo referendum o vystoupení. Po volbách ustavili zastupitelé výbor pro vodohospodářství, jejímiž členy se stali zástupci Naší vody. Výbor se ovšem v druhé polovině srpna rozpadl. Všichni jeho členové rezignovali a jako důvod uvedli, že neměli informace o jednáních mezi vedením městyse a Svazkem. „Nemáme možnost styku s právníkem, svazkem a Vodárenskou akciovou společností. Máme pouze minimální informovanost a schopnost věci ovlivnit. Obáváme se, že budeme pouze přihlížejícím případné pohromy pro městys při vyjednávání," vysvětlili svou rezignaci členové výboru v čele s Milošem Bílým. Ten nevěří, že bude na příštím zastupitelstvu výbor obnoven díky novým členům. „Zdá se mi, že k tomu není vůle," sdělil Bílý.

Sám má nějaké informace jako černohorský zastupitel, a tak potvrdil, že na úřad návrh smlouvy stále nedorazil. „Vedení městyse svým konáním prokázalo nejednotnost a nepřesvědčilo nás, že má snahu za co nejlepších podmínek a co nejdříve vystoupit ze Svazku," doplnil důvod rezignace dnes už bývalý předseda výboru pro vodohospodářství.

V letošním roce zaplatí obyvatelé Černé Hory a dalších obcí, které jsou členy svazku, za vodné a stočné přes devadesát korun za kubík vody. Jedná se o jednu z nejvyšších cen v kraji. „Cena, která je ekonomicky dlouhodobě udržitelná a bude při ní dostatek peněz na obnovu infrastruktury, by v případě, že budeme sami obhospodařovat zdroj Zelený kříž, byla pětaosmdesát korun," sdělil před časem Miloš Bílý. Zdroj Zelený kříž ovšem svazek Černé Hoře vydat nechce a považuje ho za neoddělitelný majetek.

MAREK OSOUCH