Donedávna byl Machač také boskovickým zastupitelem a je předsedou okresního sdružení České lékařské komory. O post senátora usiluje poprvé. Ve hře byl na kandidátce občanských demokratů i bývalý starosta Kunštátu Pavel Göpfert.

Dosavadní senátor Jozef Regec věří, že opět doveze svůj žlutý dres úspěšně do cíle a na své pozici bude dalších šest let. „O přízeň voličů budu usilovat jako nezávislý kandidát. Sám za sebe. Bez velké politické strany v zádech. Do žádné strany se vstoupit nechystám," řekl Regec, který žije v Černé Hoře na Blanensku.

Do voleb do horní komory parlamentu ho však jako nestraníka vyšle Strana soukromníků. Ta má výraznou podporu miliardáře Iva Valenty. Senátora a majitele skupiny Synot. „Moji kandidaturu jen zaštítili. Nic víc," poznamenal bývalý profesionální cyklista a olympionik. Kromě práce senátora působí Regec také jako prezidentův poradce v oblasti sportu.

Za ČSSD může být na Blanensku jeho velkým soupeřem současný starosta Blanska Ivo Polák. Jeho předchůdce a stranický kolega Lubomír Toufar do vrcholné politiky zamířil před rokem. Je poslanec. Polák již v minulosti působil jako blanenský místostarosta a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje. Do Senátu kandiduje poprvé. „Moji nominaci musí ještě na jaře schválit strana v Praze. Do horní komory parlamentu kandiduji proto, že své zkušenosti z regionální sféry chci využít i ve vyšší politice a z pozice senátora bych chtěl Blanensku pomoci," poznamenal Polák.

Známí kandidátiJozef Regec, senátor, Strana soukromníků (jako nestraník)
Ivo Polák, starosta Blanska, ČSSD
Jan Machač, primář, ODS
Jaromíra Vítková, místostarostka Boskovic, KDU-ČSL
Mária Koudelová, zastupitelka města Adamov, KSČM

Jasno o kandidátovi ve volebním okrsku čtyřicet devět mají také už lidovci. O hlasy voličů bude bojovat současná místostarostka Boskovic a krajská zastupitelka Jaromíra Vítková. Stejně jako Polák jde do senátních voleb poprvé. „Přihlášku ke kandidatuře podali ještě starosta Vísek Stanislav Kamba a starosta Olešnice Zdeněk Peša. Později je ale stáhli. V komunální politice v Boskovicích a na krajské úrovni se pohybuji už přes dvacet let a jsem přesvědčená, že své zkušenosti můžu zúročit i v Senátu," uvedla Vítková.

Starosta Olešnice Zdeněk Peša po dvou nezdařených pokusech o získání křesla senátora řekl, že zůstane jen v regionální politice. „Dvakrát jsem si to zkusil a nevyšlo to, i když podpora lidí byla velká. Moje místo je v regionální politice a v tomto městě. V Olešnici," poznamenal.

Komunisté z Blanenska vyšlou do senátních voleb adamovskou zastupitelku Márii Koudelovou. Delegáti okresní konference jí v tajné volbě dali přednost před boskovickým radním Vladimírem Farským.

Oblastní organizace politického hnutí ANO ještě svého kandidáta nezveřejnila stejně jako TOP 09. Před šesti lety se do horní komory parlamentu pokoušel v senátním obvodu Brno-město dostat starosta Petrovic Vladimír Paulík. Bývalý poslanec, který má za sebou členství v několika stranách. „Do Senátu kandidovat nebudu. Měl jsem jednu nabídku. Ale nejdu do toho. Možná to letos zkusím v krajských volbách. Ještě nejsem rozhodnutý," řekl Paulík.

Senátní volby se konají na podzim ve třetině volebních okrsků. Současně s nimi budou i krajské volby. Přesný termín ještě není stanovený. Pravděpodobně budou v říjnu. Volební okrsek číslo čtyřicet devět zahrnuje celý okres Blansko a severní část okresu Brno-venkov ohraničenou na západě obcemi Běleč, Ochoz u Tišnova, Lomnice, na jihu obcemi Štěpánovice, Lomnička, Železné, Drásov, Čebín, Moravské Knínice, Vranov. Předchozími senátory zde byli Libor Pavlů, Stanislav Bělehrádek, Vlastimil Sehnal a uplynulých pět let Jozef Regec.

V prvním kole senátních voleb v roce 2010 na Blanensku vhodilo do volebních uren hlas 51,74 procent voličů. Svého favorita si vybírali mezi deseti kandidáty.