Fasáda, podlahy, krovy, okna i dveře domu na ulici Bílkova 7 se dočkaly kompletních oprav. Rekonstrukce se zaměřila i na vnitřek domu. Díky výměně elektroinstalace, restaurované výmalbě a získanému vybavení si nyní mohou návštěvníci prohlédnout například dobový rabínský byt. I přes důkladnou rekonstrukci zachovali stavitelé prvky původní stavby. „Změny jsme konzultovali s památkáři," vysvětlil koordinátor projektu Jan Kindermann.V budově vzniklo zázemí pro turisty i pro průvodce, prostor pro besedy či výstavy, k vidění je tam expozice věnovaná památkám, které se v projektu Deset hvězd opravily.

Na otevření obecního židovského domu zavítala i Iva Hrazdírová z Boskovic. „O otevření jsem se dozvěděla z internetu. Jelikož se o historii židovství zajímám, nemohla jsem si to nechat ujít," vysvětlila.

Synagoga prošla kompletní rekonstrukcí už v devadesátých letech, a proto nepotřebovala tolik úprav. „Opravili jsme krov, střešní krytinu a balkon budovy. Řešili jsme i problémy s vlhkostí," objasnil Kindermann.

MARIE JAHODOVÁ
MARTINA SPOUSTOVÁ