Někteří místní jsou pro. „Určitě je dobře, že radnice uvažuje o zákazu hazardu. Když jdu někdy na oběd do jedné z restaurací v centru města, často tam vidím hráče, jak sedí u přístrojů. Jsou schopni naházet tam celou výplatu nebo sociální dávky," řekla například Božena Švancarová z Boskovic.

Radnice plánuje zavést vyhlášku, která by vyhnala herny z města, již od ledna příštího roku. Vyplývá to programového prohlášení radních, které zveřejnili ve středu. „Hazardní hraní je patologická závislost a my jej nechceme dále podporovat. Přišel mi například dopis od ženy, která prosí, abychom zavedli vyhlášku co nejdřív. Její syn je závislý a v herně už prohrál spoustu peněz. Podobných osudů je v okolí mnohem více," zdůvodnila starostka Boskovic Hana Nedomová.

Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo. „Ročně sice putuje do rozpočtu města z hazardu asi osm milionů korun, ale osudy lidí a jejich rodin jsou přednější. Ačkoliv se to řadě podnikatelů nebude líbit," upřesnila boskovická starostka.

Herny načerno?

Ne všichni se ale domnívají, že vyhláška je to pravé. Jako třeba ředitel Vyšší odborné školy ekonomické a zdravotnické a Střední školy Boskovice Pavel Vlach. „Určitě jsem pro to, aby měli závislí lidé přístup k hazardu omezený. Jenže když jim to zakážeme, může se stát to, že se v Boskovicích začnou množit herny načerno. Hráči navíc mohou hrát v okolních městech. Podle mě pomůže jen plošná regulace a prevence v celé republice," míní Vlach.

Dominik Václavík z Boskovic má k hazardu neutrální postoj. „Já ani nikdo z rodiny nehraje, takže se o tento problém moc nezajímám. Ale možná že když hrací přístroje zakážou, bude v hospodách i méně agresivních lidí. Gambleři se mohou zlobit, když prohrají, a sklouznout ke kriminalitě," domnívá se Václavík.

Podle ředitele boskovické městské policie Davida Krátkého ale nelze spojovat hazardní hraní s nárůstem kriminality. „V některých podnicích automaty jsou a jezdíme tam často. Ale jsou i provozovny, kde je nemají, a problémy tam jsou stejné," vysvětlil Krátký.

Podle jeho slov po zavedení vyhlášky mohou ve městě vznikat nelegální herny. „Rozhodně nejsem zastáncem heren, které žijí z utrpení druhých. Jenže pokud to nebude regulovat stát, problém jen tak nezmizí. Podnikatel může umístit automat třeba do skladu, kam hráče pustí, a policie to těžko zjistí," doplnil Krátký.

Ministerstvo financí chystá novelu zákona o provozování sázkových her. V platnost má vejít od prvního ledna příštího roku. „Nyní musíme povolení k provozování heren vydávat podnikatelům my. Pak to budou moci dělat města a obce. To přispěje i k rychlejšímu rušení heren, které nyní trvá poměrně dlouho," uvedl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

V restauraci ne

Přínosem zákona bude podle něj také například to, že automaty a podobná zařízení nebude možné provozovat v restauracích. Hrát již nebudou moci lidé, kteří pobírají sociální dávky nebo ti, kteří jsou v insolvenci. Ministerstvo však plošně hazard zakázat nemůže. „Chceme, aby se obce mohly rozhodnout samy. Hlavně v pohraničních oblastech se vůči zákazu hazardu bouří. Mají z něj vysoké příjmy," doplnil Ležatka.

Blanenští zakázali hazard předloni v listopadu. Herny ale ve městě pořád jsou. „Někteří podnikatelé se odvolali, což proces rušení prodloužilo. Město to bohužel nemůže nijak urychlit. Zákazem přijdeme ročně o deset milionů korun. Ale rozhodnutí nelitujeme. Lidské neštěstí se nedá měřit těmito špinavými penězi a neměl by na nich vydělávat stát ani rozpočet města. Je potřeba si uvědomit, že spousta z nich pochází z trestné činnosti," uvedl starosta Blanska Ivo Polák.

Výrobci automatů ale přišli s fíglem, jak zákaz obejít. V Blansku se tak začaly objevovat takzvané kvízomaty. „Celkem jich evidujeme osmnáct. Povolení ministerstva financí není k jejich provozování nutné. Podali jsme podnět Specializovanému finančnímu úřadu, který se záležitostí zabývá," upřesnil Polák.