Město pro tyto účely z městské pokladny letos vyčlenilo čtyři sta tisíc korun. „Majitelé nemovitostí mohou o příspěvek žádat od šestadvacátého února do desátého března. Na úpravy, které se týkají vnějšího vzhledu budov. Například na fasádu, střechu, dveře, vrata či okna. Protože ale mají své nemovitosti v památkové zóně, nemohou tam mít například plastová okna. Ale jen dřevěná nebo eurookna. Podobně památkáři posuzují i další opravy v této lokalitě," uvedla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Žadatel může získat nanejvýš sto tisíc korun. Příspěvek město poskytne maximálně v padesátiprocentní výši z ceny díla. „Cílem projektu je umožnit obnovu všech objektů v památkové zóně. Někteří majitelé je neopravují možná proto, že na to nemají dostatek peněz. Takto jim chceme pomoct. Své domy díky tomu někteří opraví dříve, než začnou chátrat," zdůvodnila Vítková.

Projekt město připravovalo několik měsíců. Zastupitelstvo jej schválilo loni v září. „Minulý týden jsme už měli schůzku s jedním žadatelem. Uvidíme, kolik zájemců se přihlásí. Pokud jich bude hodně, zvážíme v radě města možnost případného navýšení částky," sdělila Vítková.

Město památky opravuje i díky dotaci z Programu regenerace městských památkových zón. „Bohužel ale nelze získat příspěvek také na obnovu okolního prostranství. Kdyby se to změnilo, určitě by to ocenili obyvatelé i turisté," doplnila boskovická místostarostka.