„Jsem trochu zklamaná. Po volbách vedení města slibovalo, jak komunikaci vylepší. Nechci nikomu křivdit, ale mám pocit, že neudělali nic. Například v Radničních listech se můžeme často dočíst, jak zástupci radnice byli na návštěvách v zahraničí. Měli by řešit věci, které lidi opravdu zajímají a rozebrat je víc do hloubky. Například dopravu ve městě," popsala Jana z Boskovic, která si nepřála zveřejnit celé jméno.

Nespokojený je i místopředseda boskovického Sdružení nestraníků Vladimír Jakubec. Změny podle něj nastaly jen minimální. „Jediné pozitivum vidím zatím v tom, že lze od června sledovat jednání zastupitelstva on-line. Radniční média by měla především informovat o závažnějších tématech. Například o situaci v boskovické nemocnici, zamýšleném obchvatu podél železniční trati nebo investicích do sportovních zařízení," řekl Jakubec.

Předseda redakční rady a radní města Vladimír Farský to vidí jinak. „Samozřejmě je pořád co vylepšovat. Ale snažíme se o to, aby v našich tiskovinách dostali všichni prostor. Příspěvky mohou psát například sportovní nebo neziskové organizace. Také chceme posílit přímou komunikaci s obyvateli a častěji pořádat kulaté stoly. V září budou hned dva. Již několik týdnů zveřejňujeme na webu města jmenovité zápisy z jednání rady, kde se lidé mohou přesvědčit, kdo jak hlasoval," popsal Farský.

Radnice podle něj pracuje také na tom, aby bylo možné videozáznamy z jednání zastupitelstva archivovat alespoň po dobu pěti let. Řeší to s Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Stihnout to chce ještě do prosincového jednání zastupitelstva. „Děláme to hlavně kvůli obyvatelům, kteří nemají vždy možnost sledovat on-line přenos," vysvětlil Farský.

Od příštího týdne budou na webových stránkách Boskovic nově v provozu takzvané Otázky a odpovědi. Boskovičtí se tak budou moci vedení města na cokoliv zeptat. Podobně to funguje i v Blansku.

V úvahu přicházela i předem či následně moderovaná diskuze. Na nedávném zasedání rady města však byl pro pouze Farský. Ostatní členové tuto možnost zamítli. „Já se otevřené debaty nebojím. Ale většina boskovických radních to viděla jinak, což respektuji," zhodnotil Farský.

Zamítnutí diskuze zklamalo i dalšího člena redakční rady Jana Sedláka. „Někteří členové rady města měli obavy, že by tam někdo mohl napsat něco nevhodného. Ale takové příspěvky by šlo mazat. Tomu, kdo by stále psal třeba něco vulgárního, bychom zamezili přístup. Určitě by se to dalo nějak vyřešit. Ale věřím, že i Otázky a odpovědi budou pro obyvatele města přínosné," sdělil Sedlák.

Místostarosta Boskovic Petr Malach uvedl, že časem se diskuze na stránkách města možná přece jenom objeví. „Dlouho jsme přemýšleli o tom, jakou variantu zvolíme. Uvidíme, jaký o to, co jsme vybrali, bude mezi obyvateli zájem. Po určité době to vyhodnotíme. Pokud budou chtít lidé otevřenější diskuzi, nebudeme se tomu bránit," přislíbil Malach.

Obyvatele města zastupuje v redakční radě například Leopold Němec. V radničních médiích mohou své názory prezentovat i sami Boskovičtí. Podle Němce však o to nikdo zatím neprojevil zájem. „Určitě bych byl rád, kdyby se veřejnost více zapojila a tuto možnost využila," řekl Němec.

S komunikací nejsou spokojení někteří opoziční zastupitelé, kteří mohou do radničních médií také přispívat. „S úsměvem sleduji, že nedošlo k žádnému posunu, jak slibovali po volbách. Například jsme sice mohli v Radničních listech zveřejnit článek o sportovní hale, ale v dalším vydání nám jej koalice hned okomentovala," uvedl předseda Sdružení Evropští demokraté a Sportovci pro Boskovice Radek Mazáč.

Nabídku stát se členem redakční rady dostaly všechny boskovické politické strany. Nepřijala ji pouze TOP 09. Její předseda Pavel Vlach svého rozhodnutí nelituje. „Nemáme potřebu vydávat články. Také jsem si nevšiml žádné změny k lepšímu," uvedl Vlach.