Více než čtyři tisíce řidičů brázdících silnice v okrese Blansko už nemá čistý rejstřík trestných bodů. Třiapadesát z nich už vyčerpalo body všechny. Policisté na Blanensku i Boskovicku neukázněné lidi za volantem bodují nejčastěji za rychlou jízdu či nezapnuté bezpečnostní pásy.

Miroslav Rek z Klepačova jezdí do práce autem každý den. Jednou se mu vymstilo přeparkovat vůz bez rozsvícených světel na parkovišti. „Stalo se to těsně po zavedení bodového systému a hned mě přistihli policisté a uložili mi pokutu. Jestli jsem za to dostal nějaké body, nevím a ani jsem to nezjišťoval,“ podělil se o svůj zážitek Rek, který se ztráty řidičského průkazu neobává. „Jezdím rozumně,“ dodal.

Podle šéfa dopravních policistů v Blansku Jaroslava Řezníčka se nedá jednoznačně říct, jestli zavedení bodového systému situaci v ulicích Blanenska zlepšilo. „Na všechny lidi ještě systém nezabral,“ sdělil Řezníček s tím, že mezi bodovanými řidiči vedou mladí mezi dvacátým a dvaatřicátým rokem. „Ti jsou hodně uspěchaní,“ vysvětlil Řezníček.

Přes půl milionu řidičů má alespoň jeden trestný bod.

Policista: Alkohol bych trestal přísněji

Mezi prohřešky podle Řezníčka vede rychlá jízda, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nerozsvícená světla. Posledně jmenovaný přestupek je podle něj bodovaný příliš přísně. „Stává se to většinou starým lidem, ti celý život jezdili bez světel. Bodovat by se to nemělo,“ míní Řezníček, který by naopak přitvrdil u řidičů, kteří před jízdou požili alkohol.

Řidičské průkazy od šoférů s vyčerpanými trestnými body vybírají pracovníci městských úřadů v Blansku i Boskovicích. Podle Michala Knechta z blanenské radnice může v některých případech za ztrátu průkazu alkohol. „Od května minulého roku nesmí řídit motorové vozidlo sedmatřicet lidí. Mezi nimi jsou i ženy,“ uvedl za Blanensko Knecht.

Podle Radmily Marečkové z boskovické radnice v této části okresu přišlo o řidičský průkaz šestnáct lidí. „Mezi vybodovanými je jedna žena,“ upřesnila Marečková. Patří mezi ně i tací, kteří vjeli na železniční přejezd, když svítila signalizace, čímž si vysloužili rovnou šest bodů. „Potom jsme zaznamenali jízdu bez řidičského průkazu. Ta je trestným činem a lidé za ni zaplatí sedmi body,“ řekla Marečková. Většině řidičů podle ní vezmou průkaz už policisté. „A to, když je přistihnou, že požili před jízdou alkohol,“ dodala.