„Zastupitelé odsouhlasili záměr tyto pozemky pronajmout a následně prodat ke komerčnímu využití. Nejnižší možnou cenu za metr čtvereční pozemku jsme stanovili na jeden tisíc korun bez daně," uvedl na webu města Blanska starosta Ivo Polák.

Jedná se o plochu asi šestatřiceti tisíc metrů čtverečních. Investoři mají s podnikatelskými záměry čas do jedenáctého června. Do té doby musí na radnici doručit zpracované studie s podklady.

Skleníky společnosti Zera stojící na pozemcích města Blanska.Pro městskou kasu by to v případě prodeje více než tři a půl hektaru pozemků znamenalo slušný balík. Jenže to má háček. Vlastně dva. Pozemky sice patří městu, ale už léta je má pronajaté společnost ZERA Rájec. Ta na nich má zahradnictví a také jí tam kromě skleníků patří další stavby. Pozemky se navíc nacházejí v záplavové oblasti. „Nelíbilo se nám, v jakém stavu tato lokalita je. Skleníky jsou zchátralé a nájem byl nízký. Po změnách v územním plánu chceme lidem nabídnout lepší služby. Mohly by tady být obchody, které ve městě chybí. Například hobby market," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Nezastíral, že z prodeje pozemků by mělo město slušnou částku, kterou může použít na další investice. Podle Crhy se vedení města snažilo se společností ZERA delší dobu dohodnout na odkupu skleníků a dalších staveb, aby mohlo prostor nabídnout k prodeji vcelku. „Jenže za skleníky chtěla společnost podle nás přemrštěnou částku. Na druhou stranu však nechtěla pozemky od města koupit. Cena se jí zdála vysoká. Dohodli jsme se tak jen na zvýšení nájmu a kratší výpovědní lhůtě při pronájmu," dodal Crha s tím, že ZERA má nyní pozemky pronajaté na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou.

Musí se domluvit

Vedení města se tak snaží patovou situaci s prodejem pozemků ke komerčnímu využití na Poříčí vyřešit šalamounsky. Se zemědělskou společností bude totiž jednat případný investor. Pokud bude mít o pozemky zájem, musí mít se zemědělci vyřešené majetkové vztahy. „ZERA má na pozemky předkupní právo. Případný investor musí předložit podepsaný návrh dohody s rájeckou společností, aby se tohoto práva vzdala. A město se v tom případě současně vzdá práva na výkup staveb ZERY na pozemcích města," přiblížil další z podmínek Marek Štefan, vedoucí odboru investičního a územního rozvoje na blanenské radnici.

Předseda představenstva společnosti ZERA Pavel Sáňka tvrdí, že chce na pozemcích podnikat dál. „Na tom nechceme nic měnit. Máme na pozemky předkupní právo. O záměru města prodat pozemky investorům samozřejmě víme. Musíme se k tomu nějak postavit," řekl Sáňka s tím, že v zahradnictví zaměstnávají asi pětadvacet lidí.

Skleníky společnosti Zera stojící na pozemcích města Blanska.

Jestli má společnost nějaké nové plány a zda případně zareaguje na záměr radnice, Sáňka neupřesnil. „Nějaké plány máme. Ale ty vám teď neřeknu. Je to všechno v jednání. Každopádně si myslím, že by bylo lepší dát práci místním lidem s regionálními produkty než tady jen přeprodávat zboží z ciziny," řekl.

Co by mělo místo skleníků na Poříčí v Blansku vzniknout, si netroufá odhadnout Pavel Voráč z Blanska. „Nevím, co by se tam nejvíce hodilo. V Blansku je obchodů dost. Další by jen zhoršily dopravní situaci na hlavním tahu městem. A hobby market? Na okraji Brna jich je několik. Myslím, že v Blansku by se nevyplatil," dodal muž.