Vrchnost sedí v kočárech, koně nervózně odfrkávají a brnění rytířů odráží ostré sluneční paprsky. Úderem jedenácté se průvod dává do pohybu, na čele jede dvoučlenná hlídka policistů na koních v reflexních vestách. Ostatní členové průvodu jdou v historických kostýmech. „Provolejte slávu svatému Martinovi. Patronovi města!" hřímá ze sedla statného vraníka blanenský úředník Jiří Kučera v šatech moravského šlechtice.

Slavnostní průvod ze Starého Blanska do zámeckého parku odstartoval v neděli třetí den největší kulturní akce ve městě. Vítání svatého Martina. To letos Blanenští pořádali už podesáté. V pátek slavnosti zahájily prohlídky kostela, které se protáhly až do nočních hodin, barokní hudba na zámku a rockový koncert v Dělnickém domě. V sobotu ovládl Wanklovo náměstí Svatomartinský košt vína.

Večer pak potemnělé ulice města rozzářil světýlkový pochod na farní dvůr. „Moc se mi to líbilo. Šli jsme celá rodina s lucerničkou a svíčkou. A na farním dvoře jsme viděli svatého Martina na koni," usmívá se desetiletá Martina Dvořáčková z Blanska, která se s rodiči přišla v neděli podívat i na historický průvod. Nachlazený bráška ale zůstal doma.

Podle Pavla Dvořáčka se z blanenské slavnosti stala příjemná tradice pro dospělé i děti. „Děti měly v sobotu večer krásný program na faře. V sobotu pak mohli dospělí vyrazit na košt vín na Wanklovo náměstí. V neděli přišel na řadu stylový průvod v historických kostýmech a řemeslný jarmark s řadou vystoupení v parku. Podle mého se z vítání svatého Martina stala příjemná tradice," dodává muž.

V kostýmu hraběnky Zuzany Terezie Eleonory z Gellhorna jde v průvodu bývalá ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová. „Na první vítání svatého Martina si pamatuji moc dobře. Pršelo, chvíli sněžilo a byla strašná zima. Jsem moc ráda, že se tu tradici podařilo udržet a program oslav se rozšiřuje. Jenom si myslím, že do průvodu by se mohlo zapojit ještě víc místních v historických kostýmech," říká žena.

Před nedělním polednem dorazil průvod do zámeckého parku. „Již devětkráte zavítal k nám ochránce města svatý Martin sám. S přepestrou družinou a na bílém koni, kterému stříbrně podkovy zvoní. A dnes již podesáté ho přivítat letí zástupy dospělých a také dětí. Ve městě devět století mladém a bránou Moravského krasu zvaném. A Martin? Ten jistě u vás pardon nalezl, že místo sněhu zas krásné slunce přivezl. Po roce jarmark veliký otvírá a vládu nad městem pro dnešek přebírá," zahajuje řemeslný jarmark ze sedla Jiří Kučera.

JARMARK A RYTÍŘI

A svatý Martin? „Za skvělé přijetí vám všem díky vzdávám a tímto svůj nebeský dar městu dávám. Ať podkova koně bílého Blansku jenom štěstí přinese a k většímu věhlasu jej povznese a od všeho zlého ho ochrání," hlásí urostlý muž v brnění.

Pak zástupci města křtí na pódiu nový kalendář a na řadu přichází první vystoupení žáků ze základní umělecké školy. Na návštěvníky řemeslného jarmarku pak čeká rytířské klání nebo laserová show. Kdo chce, může navštívit i nedaleké muzeum v blanenském zámku.