Na památku výročí vydávají Blanenští o Karolině Meineke sborník. „Pokřtíme ho v pátek třináctého listopadu na blanenském zámku. Při akci Vítání svatého Martina," uvedl editor sborníku Jiří Kučera.

Sborník se jmenuje Karolina Meineke 1768–1815 a vyjde v nákladu přes tisíc kusů. „Obsahuje několik textů a velmi bohatou obrazovou část s řadou portrétů a fotografiemi míst, kde Meineke žila. Ve sborníku jsou překlady dopisů, dobového britského tisku a také životopisný medailon," dodal Kučera.

Karolina Meineke se narodila v Hannoversku v rodině generála von Linsingen. V roce 1790 se seznámila s princem Williamem, synem anglického krále Jiřího III. Ten se v roce 1830 stal anglickým králem Vilémem IV.

Tajná svatba

Mladí lidé se do sebe zamilovali a v utajení se vzali. „Oba milenci si byli vědomi nerovnosti svého rodového postavení. Když tajná svatba vyšla najevo, ukázalo se, že konvence tehdejší společnosti jsou pro vztah nepřekonatelnou překážkou. Členové královské rodiny Karolinu mezi sebe odmítli přijmout," uvedl Kučera.

Meineke byla v té tobě již těhotná a krátce po předčasném porodu se museli manželé navždy rozloučit. Karolina se později provdala za lékaře Adolfa Meinekeho. Z Hannoverska odešli do Berlína a poté do Blanska. „Tam doktor Meineke získal místo důlního rady v železárnách. Karolina žila s manželem a jejich dcerou na blanenském zámku. Zde také vznikaly dopisy, v nichž popisuje přátelům příběh své dávné nenaplněné lásky. Součástí dopisů jsou často i verše prozrazující Karolinino básnické nadání." dodal Jiří Kučera.