Že z parkoviště není přímý vstup do nemocnice zadním vchodem, vadí například Heleně Ladičové. „Proč se musí celé parkoviště obejít přes hlavní vstup? Že je tomu tak z bezpečnostních důvodů, aby pacienti neodcházeli mimo areál, je nesmysl. Jen tím způsobíte problém méně pohyblivým lidem, kteří přijíždí na polikliniku a do ambulancí nemocnice. Předpokládám, že u zadního vchodu je kamera, a tím je zajištěná stejná bezpečnost jako u hlavního vstupu na polikliniku," uvedla žena.

Další lidé, kterým přijde vzdálenost z parkoviště do nemocnice příliš velká, se obracejí na město nejen písemně, ale i telefonicky. Ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková uvedla, že o zpřístupnění zadního vchodu do hlavní budovy v žádném případě neuvažují „Je to z bezpečnostních důvodů. Zadní vchod je určen pro personál. Zároveň je tam stanoviště sanitek, případně touto cestou převážíme zraněné z heliportu na příslušná oddělení," vysvětlila Danihelková.

Vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan dodal, že nový vstup z parkoviště do nemocnice by si vyžadoval další vrátnici a informační centrum a cesty by se křížily s příjezdy záchranné služby. Dalším lidem vadí, že na parkovišti chybí směřovací tabulka na hlavní vchod do nemocnice.

Podle Štefana tam ale v nejbližší době přibude. Dodavatelská firma již zpracovala nabídku. Někteří návštěvníci nemocnice také nechápou, proč bude nové parkoviště zpoplatněné. „Proč to tak má být, když staré zpoplatněné není? Tím pádem budou lidé opět parkovat na stejných místech jako dosud. Toto prostě nemá logiku," napsal na stránky Blanska muž, který se podepsal jako Reno Rejnc.

Blanenští úředníci tvrdí, že návštěvníci nemocnice využívají nové parkoviště zatím jen z jedné třetiny. Město ale předpokládá, že v příštím roce tam budou parkovat častěji. „Někteří lidé stále parkují například v okolních ulicích. Původní nebo-li „staré" parkoviště bude v příštím roce také zpoplatněno. Cílem má být vytvoření podmínek pro větší obrátkovost starého parkoviště. Tak, aby sloužilo pro přívoz a odvoz pacientů. A delší parkování má být zajištěno na parkovišti novém," sdělil Štefan.

PRVNÍ HODINA ZDARMA

Město zároveň k postupnému zpoplatnění celého parkoviště u nemocnice přistoupí proto, aby tam zamezilo trvalému odstavování aut a blokování míst. A aby sloužilo zejména pacientům a zaměstnancům. Jednatel městské společnosti Služby Blansko Jiří Charvát uvedl, že je už jen otázka dnů, kdy bude na novém parkovišti instalovaný elektroměr pro závorový systém a pokladnu. „Cena za parkování je jen symbolická. První hodina je zdarma, další přijde na deset korun. Pacient, který bude v nemocnici například dvě hodiny, zaplatí jen zanedbatelnou částku. Takto se nám částečně vrátí náklady na pořízení systému parkování," řekl Charvát.

Protože se často stává, že jinde ve městě nemají lidé u sebe drobné na zaplacení parkového, bude možné na parkovišti u nemocnice platit bezkontaktní kartou. „Tím dojde také k urychlení celého provozu na parkovišti," upřesnil Charvát.