S blanenským pěveckým sborem Rastislav se nedávno vypravili na přátelské setkání do Bavorska. „Dokument je o dirigentovi Jaroslavu Martináskovi a na pozadí se samozřejmě promítá také známý sbor Rastislav, který diriguje. V dokumentu je například jízda na společný koncert s německým sborem. A také secvičování vystoupení a samotný koncert," řekl režisér a kameraman projektu Živá paměť Radek Popelka.

Pěvecký sbor Rastislav vede Jaroslav Martinásek už třicet let. Před dvaceti lety založil komorní smyčcový orchestr Musica Nova a byl dlouholetým učitelem na jedovnické základní umělecké škole. Hudbě zasvětil celý svůj život. Loni dostal za svoji práci ocenění od zastupitelstva Jihomoravského kra­je.

V druhém dokumentu mapují Blanenští historii bývalé Ježkovy továrny v Blansku. V areálu, kde před lety fungovaly Adamovské strojírny a po jejich krachu se tam přesunuly menší firmy. „Máme natočené například historické stroje a předměty z Ježkovy továrny. Víc neprozradíme," usmál se Popelka. Oba dokumenty budou hotové příští rok.

První tři díly dokumentárního cyklu představily Jiřího Poláška, divadelního režiséra a grafika, cestovatele Milana Daňka a hudebníka Radima Koláře. „Pro město pravidelně točíme videožurnál. Ten je ale zaměřený na různé akce a události. Chtěli jsme podrobněji zmapovat různé blanské osobnosti, pamětníky. Nejenom z oblasti kultury," dodal Popelka.