Nabitý program pro příznivce outdoorových aktivit, filmu a nezávislého cestování uvedla v pátek šifrovací hra v ulicích nočního Blanska Megbolondul. V sobotu už vyráželi běžci ze Starého Blanska na Hořice se soudkem limonády na zádech. Běhu s Koalou na zádech se zúčastnil i blanenský biketrialista Václav Kolář. „Je to masakr. Už jsem tady jednou běžel a v cíli jsem měl dost. Jsou to pekelné dva kiláky do prudkého kopce. Několikakilový soudek se na zádech pěkně pronese. Mám startovní číslo třináct, tak snad to bude šťastná třináctka," smál se před startem Kolář.

Po něm na trať vyrazil i oddílový kolega Ondřej Šenk, který se kromě biketrialu věnuje i lezení po skalách. „Rajbas je fajn akce se spoustou zajímavých přednášek a promítáním. Máme tam exhibici na kole, ale určitě se na festivalu zdržím. Těším se na přednášku speleologa a fotografa Marka Audyho o Moravském krasu ve 3D provedení," poznamenal mladík.

Patrika Plhoně z Boskovic mrzelo, že v sobotu v Dělnickém domě propásl přednášku legendárního horolezce Petra Prachtela. „Četl jsem o něm knihu Život na niti. Jako sedmiletý kluk ušel za války sám přes sto třicet kilometrů, než se dostal do rodného Brna. Později se stal jedním z našich nejlepších horolezců. Jeho životní příběh je neskutečný," dodal Plhoň, který v sobotu večer zamířil na promítání nejlepších snímků ze soutěže Okem dobrodruha.

Soutěž amatérských krátkých filmů, které zachycují nevšední putování cestovatelů, ovládl snímek Davida Březiny s názvem Duch svatý. Březina v něm zmapoval svůj studijní pobyt ve Spojených státech, kde se ve státě Montana dostal do fanatické náboženské rodiny. „Pro mě jako evropského studenta střední školy to byl nevšední kulturní šok a zároveň velké zklamání," uvedl ve filmu Březina.

SOŠKA RAJBASÁKA

Stejně jako další ocenění amatérští filmaři dostal sošku Rajbasáka z dílny učitele Petra Zouhara ze Žďáru. „Musíme jít s dobou. Náš festival se za sedmnáct let stal prestižní akcí, a když se mohou udílet Oskaři a Lvi, tak proč ne Rajbasák," okomentoval novinku s úsměvem šéf blanenského festivalu Rajbas Milan Dany Daněk.

Soška je z kovu a kamene. Podle Daňka materiál, ze kterého je Rajbasák vyroben, symbolizuje region. „Je v tom kus historie. Blansko a okolí jsou proslulé známou tradicí železáren. Proto je soška ze železa. A je zasazená do vápence, protože ten zase symbolizuje Moravský kras a tradici vápenictví v kraji," upřesnil Daněk.

Třídenní maraton přednášek, výstav, filmových projekcí, workshopů, her i hudby končil v neděli v blanenském kině.