Dopravní nehody, zpoždění autobusů a komplikace v dopravě přineslo trvalé sněžení na Blanensku. Podle silničářů jsou ale všechny silnice v regionu sjízdné.

Do terénu vyrazilo včera všech čtrnáct posypových vozů, které mají k dispozici blanenští silničáři. Ti se během zimy musí postarat o téměř sedm set kilometrů silnic na Blanensku.

„Celou noc sněžilo, proto máme v terénu všechny vozy. Cesty jsou sjízdné, na některých úsecích silnic druhých a třetích tříd však musejí jezdit řidiči opatrněji,“ sdělil vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant s tím, že letošní přívaly sněhu už předčily ty loňské. „Minulý rok tolik nesněžilo, letos máme určitě více práce,“ doplnil Bažant.

K hůře sjízdným úsekům na Blanensku patří v zimě tradičně silnice u Němčic, Ludíkova a v okolí Sloupu. Právě tam řidiči každoročně uvíznou ve sněhových závějích. „Trasa od křižovatky pod Ludíkovem a úsek v okolí Sloupu patří k těm nejhorším. Cesta je úzká, jsou tam velké příkopy a navíc tam silničáři nesolí,“ popsal jeden z obávaných úseků na Blanensku řidič autobusu Roman Králik.

Kvůli sněhu však lidé bourali i u Šebrova. „Na cestě od Šebrova k Blansku vyjelo auto mimo vozovku, kde zůstalo mezi stromy. Škoda na autě byla třicet tisíc korun,“ uvedla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

K dalším nehodám pak museli vyjet hasiči ke kruhovému objezdu v Černé Hoře nebo na silnici ve směru z Dolní Lhoty do Blanska. Zde skončila při dopravní nehodě dvě auta mimo vozovku.

Přívaly sněhu nedovolily v těchto dnech vyjet na okresní silnice například řidiči z povolání Vladimíru Vaňkovi. „Když je takové počasí, zůstávám raději doma a nejezdím. Pokud začne mrznout a sněžit, práce venku na stavbách se většinou přeruší a materiál se nevozí,“ sdělil Vaněk, který jezdí převážně po Blansku.

„V poslední době jsme ale nemohli vyjet napříkald na Klepačov, špatná situace bývá u Kuniček a v okolí kojálu ve směru na Vyškov,“ dodal Vaněk.

Sněhová nadílka přidala práci i firmě Kordis, která zajišťuje vlakovou a autobusovou dopravu po celém Jihomoravském kraji. „Kvůli vytrvalému sněžení, namrzání vozovek, nesjízdným komunikacím se na mnoha místech na Blanensku autobusy zpožďovaly. A to zejména od časných ranních hodin přibližně do desáté hodiny dopolední,“ uvedl za firmu Kordis Květoslav Havlík.

Podle něj se situace na silnicích pozvolna zklidňuje. „Náš dispečink řeší všechny události operativně podle aktuálního stavu a možností. I když na několika místech po celém kraji autobusy sjely ze silnice, tak se vše obešlo bez zranění,“ dodal Havlík.

V pořádku se dnes do školy dostali například žáci Základní školy v Nýrově. Tedy ve vesnici, která leží mezi Kunštátem a Letovicemi. „V posledních dnech napadlo dost sněhu, ale děti, které jezdí z Kunštátu a Rudky, se do školy v pořádku dostaly,“ sdělila ředitelka tamní školy Petra Tomanová, podle které nejkritičtější místa v obci silničáři průběžně prohrnovali.