Podle tiskové mluvčí Jihomoravského kraje Denisy Kapitančíkové návštěvu připravovala kancelář prezidenta republiky ve spolupráci s Krajským úřadem Jihomoravského kraje. „Důvod, proč pan prezident Blanensko nyní nenavštíví, není nijak zvláštní. Program připravoval Krajský úřad Jihomoravského kraje a ta místa, která nestihne pan prezident navštívit při této příležitosti, navštíví v příštím roce," vysvětlila ředitelka tiskového odboru Pražského hradu Hana Burianová.

Podle Kapitančíkové je hlavním důvodem vynechání Blanenska nedostatek času hlavy státu, která za tři dny nemůže navštívit vše.

To mrzí například místopředsedu Strany práv občanů Zemanovci na Blanensku Miloše Tomáška. „Program pana prezidenta jsem nemohl nijak ovlivnit, dozvěděl jsem se ho až koncem minulého týdne. Samozřejmě bych ale chtěl, aby pan prezident Blanensko alespoň na chvíli navštívil. Takže se budu ještě snažit o to, aby organizátoři návštěvy program pozměnili a například po návštěvě Vyškova zařadili ještě návštěvu Blanska," řekl Miloš Tomášek.

Naposledy Klaus

To však vylučuje mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. „Program návštěvy už je pevně daný," uvedla.

Ani podle Tomáška ale za vynecháním Blanenska prezidentem republiky nevězí vážné důvody. „Určitě v tom není nějaká osobní averze nebo něco podobného. Pan prezident dokonce Blanensko pravidelně navštěvuje. Zatím to ale byly jen neoficiální návštěvy, jezdí sem za svými přáteli," dodal Tomášek.

Jako problém nevidí vynechání nejsevernější části kraje prezidentem ani starosta Blanska Lubomír Toufar. „Program má určitě sestavený podle toho, co se dá stíhat a co ne a nijak mi nevadí, že při této návštěvě dá přednost jiným regionům. Třeba do Blanska přijede při příští návštěvě kraje," míní Toufar s tím, že poslední prezident, který Blansko navštívil, byl Václav Klaus. „Naposledy to bylo v roce 2005 při příležitosti stého výročí povýšení Blanska na město," řekl Toufar.

Starostu Boskovic Jaroslava Dohnálka absence Blanenska v harmonogramu prezidentovy návštěvy nepřekvapuje. „Na to, že prezident Blanensko nyní nenavštíví, žádný konkrétní názor nemám. Blanensko je ale ze strany Jihomoravského kraje mnohdy opomíjené, takže tomu, že ho prezident nyní nenavštíví, se nedivím," konstatoval Dohnálek.

Podobný názor má i starosta Letovic Vladimír Stejskal. „Sever jižní Moravy je trochu opomíjený oproti ostatním regionům, takže mě to, že sem pan prezident nepřijede, moc nepřekvapuje. Nemyslím si ale, že by se něco výrazně změnilo tím, kdyby do našeho regionu zavítal," řekl Stejskal.

Podle něj Letovice v historii nenavštívil žádný prezident. „V minulosti městem jen vlakem projížděl Edvard Beneš," dodal starosta Letovic.