V pátek v pět hodin odpoledne začíná v Malé výstavní síni Muzea Blansko vernisáž výstavy fotografií Bíločerný svět. „Fotografie zachycují život v Blansku ve dvacátém století," uvedl kurátor výstavy Jindřich Čeladín s tím, že fotografie jsou z archivu tamního muzea. Výstava potrvá až do čtrnáctého října.

V pátek už také začne hrnčířský jarmark v Kunštátu. V šest večer ho na náměstí Krále Jiřího zahájí rocková show a v osm hodin odstartuje ohňové představení pouličního Divadla Kvelb. V sobotu a neděli se potom vždy od devíti hodin otevře jarmark, který kromě nejrozmanitější keramiky nabídne i hudební vystoupení.

Do Kunštátu se sjede na dvě stě výrobců z celé České republiky, Slovenska i Polska. „Příchozí uvidí keramiky i při práci a zájemci si budou moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu. Chybět nebude ani atraktivní ukázka přímé výroby RAKU keramiky," řekla za pořadatele Radka Banyaová z kunštátské městské knihovny.

Banyaová doplnila, že letos se lidé mohou těšit i na novinky. „Pro keramiky je vyhlášena Soutěž o nejlepší keramický džbán, a který bude ten nejlepší, o tom rozhodnou sami návštěvníci jarmarku. V sobotu ve třináct hodin bude také při slavnostním zahájení jarmarku udělen titul Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje za rok 2012," poznamenala Banyaová, která doplnila, že hrnčířství patří ke Kunštátu už od jeho založení. „Jistě proto bude pro návštěvníky zajímavá prohlídka Památníku hrnčířských domů a dílen, kde bude instalována expozice hrnčířství v Kunštátě."

V sobotu ovládne jarmarku také Chrudichromy u Boskovic. Tamní sdružení Chrudichromský šípek letos poprvé pořádá sousedský jarmark. Ten podle předsedkyně sdružení Ivy Unčovské otevírá v jedenáct hodin v kulturním domě i v jeho okolí. „Přihlášeno máme více jak třicet stánkařů. K zakoupení tak budou výrobky z ovčí vlny, pedigu, mýdla nebo keramika," nastínila Unčovská. Ta upřesnila, že na jarmarku zahraje i kapela Borověnka a děti se mohou těšit na skákací hrad.

Ve znamení medu

Jarmareční veselí okusí i ti, kteří přijedou v sobotu do Sloupu. Už počtvrté se tam uskuteční medový jarmark. Podle organizátora Pavla Hasoně areál kolem kulturního domu od třinácti do devatenácti hodin zaplní osmadvacet stánků. „Navíc v kulturním domě bude ještě od jedné do čtyř odpoledne výstava výrobků z medu a ukázka zdobení medového pečiva. Nazdobit perník si budou moci samy i děti," sdělil Hasoň. Součástí jarmarku bude od třinácti hodin rovněž bohatý kulturní program. Představí se třeba Dechová hudba Boskovická kapela, Šosůvská schola či skupina Katapult Revival.

Soutěž Dívka aerobiku a Princezna aerobiku pro rok 2012 míří do finále. V každé kategorii postoupilo do závěrečné fáze soutěže šest dívek z celé republiky. V kategorii Dívka soutěží slečny ve věku od čtrnácti do šestnácti let. Princezny jsou dívky od osmi do deseti let. O tom, kdo se stane Dívkou aerobiku a Princeznou aerobiku, rozhodne sobotní finále v Blansku. To začíná v šest večer v Dělnickém domě.

Hlavním hostem celé akce bude zpěvák Ben Cristovao. Vystoupí i finalisté Talentmánie a mistři Evropy v electric boogie Hybrid´s crew. Vstupenky si na finálový večer mohou lidé koupit v blanenské informační kanceláři Blanka.

Do akce nazvané Dny evropského dědictví se zapojilo více než patnáct památek na Blanensku. V sobotu a v neděli bude otevřený dřevěný kostelík v Blansku. „V sobotu připravíme prohlídky kostelíka s výkladem od desíti do pěti odpoledne. V neděli potom od desíti do dvou a od tří do pěti odpoledne. V neděli v pět odpoledne začne komponovaný pořad Jakuba Syneckého a Michala Hvězdy  – Architektura a poezie, který přiblíží i některé méně známé architektonické památky v Blansku," řekl farář Církve československé husitské Martin Kopecký.