Svátek, který v kalendáři letos připadá na pátek, lidé slaví už od desátého století. „Uctění památky zemřelých má svůj původ ve věhlasném klášteře Cluny, kdy v roce 998 opat Odilo poprvé zavedl modlitbu za zemřelé," prozradil farář Církve československé husitské v Blansku Martin Kopecký.

Ten doplnil, že dušičkové bohoslužby začnou v blanenském dřevěném kostele v pátek o půl šesté večer. O čtvrt hodiny později se rozezvučí varhany i při dušičkové mši v římskokatolickém kostele sv. Martina.

Obě blanenské církve společně s městem Blanskem ještě pořádají společnou pietní vzpomínku na zdejším hřbitově. Ta začne o půl třetí. Ještě předtím bude na hřbitově hrát od dvou odpoledne Dechová hudba Blansko.

Kvůli většímu počtu návštěvníků má blanenský hřbitov v těchto dnech otevřeno déle. „Až do neděle je hřbitov přístupný od sedmi ráno do sedmi hodin večer. Potom už bude opět klasická otevírací doba od osmi do pěti hodin odpoledne," řekla Miroslava Žilková z místního pohřebního ústavu.

Lidé ovšem nechodí na hřbitovy jen vzpomínat, ale někteří i krást. „Většinou lidé ani nenahlásí, že jim někdo ukradl věnce nebo květiny, ale ke krádežím samozřejmě dochází. Například na Lysicku jsme řešili vykradená auta. Bohužel krádeže na hřbitovech či parkovištích nejsou jen o Dušičkách, ale přes celý rok. Je potřeba, aby si lidé vždy vzali kabelky a cenné věci na hřbitov s sebou," upozornila blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Smutnou zkušenost s krádežemi na hřbitově mají lidé v Ostrově u Macochy. „Ukradli nám zhruba šedesát měděných dvířek od kolumbárií. Škoda je kolem třiceti tisíc korun. Už máme objednané nové, ale samozřejmě už nebudou měděné. Nedávno také u jednoho hrobu někdo odcizil žulový obrubník," řekl ostrovský starosta Ondřej Hudec.

Na Dušičky bude kolem hřbitovů hlídkovat více policistů. „Hlídky budou kolem hřbitovů v Blansku a Lažánkách," uvedl šéf městských strážníků Martin Lepka.