VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Banán jako téma. Lidé férově posnídali v blanenském parku

Blansko /REPORTÁŽ/ – Je krátce po desáté ráno a do zámeckého parku v Blansku začínají přicházet první účastníci Férové snídaně. Jde o piknik pro dobrou věc, kterého se může zúčastnit kdokoliv a podpořit lokální i fair trade pěstitele.

14.5.2017
SDÍLEJ:

Férová snídaně v blanenském parku.Foto: Deník / Kubík Adam

Slunce hřeje a vše napovídá tomu, že sobotní snídani v trávě nic nebrání. Do areálu přicházejí lidé s dekami a piknikovými košíky. Většinou jde o rodiny s dětmi.

Pro děti je mezi stromy pověšená pohodlná houpačka a badmintonové pálky. Atmosféra je přátelská, návštěvníci vybalují obsah svých košíků a vzájemně ochutnávají dobroty, které přinesli. „Férová snídaně je jedinečný koncept v České republice. V podstatě jsem ho vymyslel já s pár kamarády z nevládní organizace NaZemi. Druhou květnovou neděli je Světový den pro fair trade. A ten se slaví po celém světě různými způsoby. My jsem zvolili tento způsob,“ říká organizátor blanenské akce Stanislav Komínek.

Letošní sedmý ročník Férové snídaně má i své hlavní téma. Je jím banán. Toto exotické ovoce je totiž dobrým příkladem, na kterém je možné ukázat špatné podmínky, za jakých ho musí zaměstnanci plantáží pěstovat.

Hlavním problémem je podle kritiků tlak korporací a obchodních řetězců na co nejnižší cenu. Od toho se pak odvíjí i pracovní podmínky a kvalita vypěstovaných plodů. Organizátoři vnímají fair trade jako nejlepší způsob jak zajistit pěstitelům důstojný život. „Není to jen případ exotických pěstitelů. I ti lokální těžko čelí tlaku supermarketů,“ dodává Stanislav Komínek.

Štrůdl, kozí sýr i pizza

Počasí je pořád vlídné a společnost v parku se znatelně rozrostla. „Jsme tady už potřetí,“ oznamuje Jitka Kopková z Blanska. „Přinesli jsme domácí bezlepkový štrůdl s domácími jablky,“ doplňuje a ukazuje chutně vypadající koláč.

„My máme tvarohovou pomazánku z regionálních surovin. A kozí sýry z Šošůvky,“ přidává se další z návštěvnic Veronika Musilová.

O pár metrů dál leží na dece talíř s nakrájenou pizzou. „Vypěstovala jsem si rajčata. Upekla je v troubě s bazalkou a kořením. Pak jsem je zavařila a teď jsem rajčata použila na pizzu,“ hrdě hlásí Ida Hladíková z Blanska.

Její dcera na piknik přinesla Míša řezy vlastní výroby, při jejichž výrobě použila fair trade čokoládu a kakao. Na dalších dekách jsou k vidění čokoládovo-banánové muffiny, domácí chia chléb, placky z farmářské zeleniny nebo džusy a káva s označením fair trade.

Férová snídaně je v plném proudu a podle organizátora se jí v Blansku účastní padesát sedm lidí. V celé České republice se v sobotu k akci připojilo přes sto šedesát měst. „Těší nás účast tolika měst, které Férovou snídani pořádají. Lidé se hlásí sami a jde to i bez masivní reklamy,“ pochvaluje si na závěr Stanislav Komínek.

Autor: Redakce

14.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

instalatér, ilustrační foto

Opravy – kdy je hradí nájemce a kdy pronajímatel?

Sýček obecný. Ilustrační foto.

Poslední kusy? Sýček už v regionu zřejmě vymřel

Jsme tradiční klub třetí třídy, říká činovník fotbalového Vavřince

Vavřinec /ROZHOVOR/ – Své pětasedmdesáté narozeniny vavřinecký fotbal oslavil hlavně zápasem s Mercedes týmem Petra Švancary. Proti bývalým prvoligovým hráčům se vytáhli zejména domácí mladíci, což dává naději do nejbližší budoucnosti. „Na postup to asi nebude, víme, že nám někteří hráči odejdou,“ upozornil člen výboru fotbalového oddílu TJ Vavřinec Radek Štolpa.

Novorozená miminka Blanenska 29. týdne 2017

Blanensko - Novorozená miminka 29. týdne roku 2017. Celá redakce přeje novorozeným miminkům vše nejlepší do začínajícího života.

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Brno – Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Neviditelní. Divočáci v obilí unikají zrakům myslivců. Ti je loví kvůli moru

Blanensko, Vyškovsko – Lidé si představují, že nyní v době mimořádných opatření kvůli africkému moru prasat myslivci vběhnou do lesa a začnou střílet divočáky hlava nehlava. Tak to ale není, vzkazuje jednatel blanenské pobočky Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Zelený. „Snad nikdo, až na politiky, nevěřil, že se najednou zvýší odstřel o sto procent,“ prohlásil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení