Parkoviště u jeskyně Balcarka blízko Ostrova u Macochy je v sobotu odpoledne plné. „Náš Péťa chtěl z jeskyně utéct, když uviděl netopýra, dál už se ale tolik nebál," říká dalším návštěvníkům jedna z maminek, která se synkem před chvílí vyšla z jeskyně. Netopýrem nemyslí malé poletující zvířátko, ale strašidelnou bytost, která na nás někde v útrobách Balcarky čeká. Konají se tam totiž oživené prohlídky s názvem Strašidelná jeskyně aneb Z pohádky do filmu.

Další prohlídka jeskyně začíná a hned u vchodu návštěvníky vítá kouzelná babička. „Připravili jsme si pro vás prohlídku jeskyně, na které na vás čekají nejrůznější strašidla. Kdo se nebojí, může pokračovat dál po schodech dolů," říká.

Zatím se nejspíš nebojí nikdo, protože po schodech dolů míříme v plném počtu. Po pár metrech už slyšíme hrozivé mručení. „Kdo mě to tu budí? Kdo mě ruší v mém spánku?" ozývá se ze tmy. Nad hlavami se nám totiž houpá obří netopýr zavěšený na laně. To už se ale spouští z výšin dolů mezi děti. „Kdo tady zlobí, koho mám sežrat?" ptá se. Nakonec ale všechny pouští dál k Ježibabě. Ta má ve svých spárech Jeníčka a Mařenku a nás posílá za čerty. Jejich hrozivý řev se už teď ozývá temnými chodbami jeskyně. „Dělat čertici mě baví, děti se nás docela bojí," říká Nikola Mejzlíková, která je v Balcarce na brigádě. Prozradit jaká strašidla nás čekají dál v jeskyni ale čerti nechtějí.

Chvátám proto za zbytkem skupiny, která je o pár metrů napřed. Míjím smrtku s kosou, která po návštěvnících zuřivě chňape, zastavujeme se i u hraběte Draculy a jeho nevěsty, pod ochozem v mlze stojí Fantomas a o kousek dál se dvou malých turistů zmocňuje strašidelná postava z hororu Vřískot. „Nebáli jsme se žádného strašidla ani toho z Vřískotu, který nás chytil. Prohlídka se nám totiž moc líbí," říkají bratři Šenkeříkovi z Blanska.

Pokračujeme tedy dále a potkáváme víly s vodníkem a také pána ve zmijovce s krumpáčem a krabicí dynamitu. „Jsem objevitel Balcarky Josef Šamalík, v jeskyni jste dnes ušli asi osm set metrů vystoupali a sestoupili jste přes tři sta schodů," říká a zároveň se s námi loučí, je totiž poslední bytostí dnešní strašidelné jeskyně.

Strašidel a dalších bytostí turisté ve Strašidelné jeskyni viděli celkem šestnáct. „Přišlo asi dvě stě návštěvníků. Všechny masky, které jste dnes viděli ušila jedna z našich zaměstnankyň," říká vedoucí Balcarky Eva Hebelková.