Pár v jednom kole, pan Žilka s žílou, kolečka se dvěma ženami či tachograf s pivní trasou. Výletníci z Blanenska jsou nápadití. Dokázali to v neděli v černohorském pivovaru. O letošním zahájení turistické sezony tam trhli rekord v počtu lidí, co mají o kolečko víc. Připutovalo jich víc jak čtyři sta.

Na sedmém ročníku akce se podepsal apríl. Kromě nejrůznějších nástrah od pořadatelů turisté zkusili i v aprílovém počasí. Na trase z Hořic do Černé Hory tak popadával sníh třeba Jaroslavu Kouřilovi. „Výšlap jsme ale zvládli jako už v minulých letech. Kvůli rekordu jsme tentokrát vzali s sebou kolečko od stoličky. Vždycky se ale nejvíc těšíme na to, že v cíli potkáme známé,“ sděluje teple oblečený muž.

Slabé občasné sněžení nezarazilo ani dva manželské páry, které vyšláply kopec z Blanska na Hořice a odtud s sebou vezly až do černohorského pivovaru veliká hnědá kolečka. Ta vytvořil Vojtěch Ševčík, který je vyšperkoval ještě dvěma zvonky na řidítkách. „Muži se ve vezení koleček střídali. Váží totiž dvacet kilogramů. Po cestě jsme se zahřívali slivovičkou,“ popisuje členka týmu Alena Ševčíková.

Z Rudice vyrazila v neděli na túru i Boženka Nejezchlebová. „Do Blanska jsme se svezli autobusem a teprve pak jsme se vydali po svých. Byl to kouzelný výlet. S sebou jsem si vzala kolečko z hodinek o průměru 1,1 milimetru, ale rekord nejmenšího kolečka jsem netrhla,“ pokrčí rameny žena.

Boskovičtí turisté nastoupili ve městě do autobusu, který je přivezl do Štěchova. Tam si mohli vybrat ze tří různých tras, nejdelší měřila pětadvacet kilometrů.

Nádvoří pivovaru se zaplňuje lidmi. Ti s napětím čekají, zda se jim podařilo udělat rekord v počtu lidí, co mají o kolečko víc. „Tento rekord padl roku 2009, tehdy dorazilo s kolečkem sto šedesát devět lidí. Letos jsme napočítali čtyři sta osm účastníků a devět psů navíc. Gratuluji, jste držitelé nového českého rekordu,“ zvolá do mikrofonu Michal Jurečka z agentury Dobrý den.

A přehlídka koleček začíná. Mezi lidmi kličkuje třeba Kudrna s pověstným kolem. To koulí sportovci každý rok z Lednice do Brna. Nechybí ani pan Žilka s žílou a do vzduchu vyzvedne kolečko upletené z proutí. Jeho velikonoční počin střídají Ševčíkovi a Šebelovi s velkými kolečky. Uvnitř sedí obě usměvavé manželky. „Také tu máme pár v jednom kole, to je velké dva metry. Potom linecké kolo či tachograf s pivní trasou. Stojí v něm napsáno: pivo, pivo, kořalka, nevím, nevím, cíl,“ pousměje se jeden z pořadatelů Jiří Kučera a ptá se malého klučiny, který kuriozitu přinesl, jestli se plánem řídil. „Doufám, že ne!“ dodává hned pořadatel.

Za zmínku stojí také miniaturní kolečko z alobalu či nejmenší kolečko namalované na papírku. „Jeho průměr je 0,4 milimetry,“ dodá Kučera.

Nápadité turisty pak překvapí ceny. „Vy se podíváte na Vysočinu a vy se projdete přes Alpy,“ láká Kučera. Těšení turistů ale zarazí výkřik. „Apríl!“ Jednomu z vítězů pořadatelé vzápětí ukazují salám, další vyfasuje dvě tekuté Alpy, které musí na pódiu překročit.