Najít vhodné místo k parkování je pro řidiče v Blansku častokrát pořádná fuška. I když ho najdou, mnohdy parkují na krajnici a hasiči nebo záchranáři mají kolem odstavených aut potíže projet. Tyto dlouhodobé problémy si uvědomuje i vedení města, které Služby Blansko pověřilo zpracováním dokumentu nazvaného Strategie parkování v Blansku. Podíleli se na něm i odborníci z brněnského Vysokého učení technického. Jeho výsledky město představilo v pátek.

Některé změny v systému parkování začnou platit už od února příštího roku. U pošty v Hybešově ulici budou speciálně vyhrazená místa pro potřeby jejích zákazníků. „Bude tam čtrnáct míst pro auta a tři pro invalidy. První hodina parkování bude zcela zdarma. Chceme tímto zabezpečit to, aby lidé měli větší pohodlí, když třeba povezou na poštu větší balík a nemuseli ho tahat z auta v rukou třeba dvě stě metrů pěšky," uvedl jednatel Služeb Blansko Jiří Charvát.

Vedoucí blanenského odboru komunální údržby Petr Rizner řekl, že stání u pošty bude fungovat systémem parkovacích hodin. Už zhruba v polovině ledna budou ve výdejních místech na poště a v informačním centru Blanka k vyzvednutí parkovací kotouče. „Samozřejmě by je řidiči neměli přetáčet. Městská policie to bude kontrolovat," uvedl Rizner.

Zcela odpadne placení parkovného na všech parkovištích ve městě v sobotu. Nyní jsou zpoplatněná od osmi hodin ráno do dvanácti. „Chceme tím podpořit místní prodejce především ve středu města. Aby byly jejich obchody částečně konkurenceschopné supermarketům," přiblížil Charvát.

Další změnou bude to, že na všech parkovištích, kde jsou parkovací automaty, zaplatí lidé za první půlhodinu parkování jednu korunu. Každá další přijde na deset korun. Týká se to například lokalit Seifertova nebo náměstí Svobody. „Děláme to hlavně pro lidi, kteří si přijedou koupit do obchodu třeba jen pečivo. Parkovat alespoň první půlhodinu zcela zdarma nelze proto, že tento systém by v bezplatném režimu nemohl fungovat," vysvětlil Charvát. Cena parkovacích karet bude v novém roce stejná jako dosud.

V dokumentu odborníci navrhují udělat postupně nová parkovací místa takřka ve všech lokalitách ve městě. V Blansku chybí celkem asi dva a půl tisíce parkovacích míst, přičemž nedostatek jich není pouze v centru. Například na sídlišti Sever chybí 600 parkovacích míst, na Zborovcích 290, u Základní školy Erbenova 700 a v Podlesí 126.

Ve městě je ale zároveň kolem dvou tisíc garáží a průzkum se nezabýval tím, kolik řidičů je využívá. „Ve všech lokalitách jsou zakomponovány všechny ulice. Každá obsahuje dvě až tři řešení od nejlevnějšího po dražší. Někde se navrhuje zjednosměrnění ulic, zúžení chodníků a rozšíření jízdních pruhů či obousměrný provoz jedním jízdním pruhem, aby si auta mohla vyhnout. Když město bude chystat obnovu některých lokalit, například sídlišť, bude vycházet i z tohoto dokumentu," nastínil Charvát.

Navrhovaná řešení ale podle starosty Blanska Iva Poláka nelze udělat ze dne na den. „Kdybychom chtěli všechny problémy s parkováním vyřešit hned, museli bychom všechna sídliště kompletně přebudovat. To nelze, ani finančně. Máme ale v rukou důležitý dokument, ve kterém jsou podrobně zpracovány potíže s parkováním. Pokud získáme dotaci, nová parkovací místa uděláme v příštím roce na sídlišti Zborovce. Jsou také v plánu ulici Údolní. Například v některých dalších lokalitách město není vlastníkem pozemků a musíme se s tím nějak vypořádat," vysvětlil Polák.