Představili se jako burzovní makléři. „Že prý mi tím pádem můžou vyjednat levnější energie. Potom začali mluvit také o tom, že mi vyjednají i levnější vodu a že mají dohodu s vedením města," řekla Koudelová.

Na tom však obchodníci u své potenciální klientky ztroskotali. „Jsem v zastupitelstvu a o žádné takové dohodě nevím, navíc vím, jak funguje stanovování ceny vody a že žádné takové snížení přes burzovní makléře není možné. Obchodníky jsem tak vykázala z domu a upozornila jsem na to starostu města," popsala Koudelová. Doplnila, že obchodníci působili velmi solidně. „Byli to slušní mladí lidé, kteří působili inteligentně a také tak, že vědí o čem mluví. Člověk, který se v této problematice neorientuje, by jim snadno naletěl," upozornila Koudelová.

Podle starosty Adamova Romana Piláta to však nebyl jediný případ. „Ve středu mi volali hned tři lidé, že je tito obchodníci telefonicky kontaktovali. Je to podle nás klička podomních prodejců nabízejících nevýhodné smlouvy na energie, jak se vyhnout zákazu podomního prodeje. Ten tu máme zavedený zhruba dva roky. Pokud si totiž návštěvu předem domluví telefonem, městská policie je potom nemůže z domu či bytu vykázat. Navíc jsme si všimli, že podomní prodejci obecně, ať už telefonicky nebo osobně, kontaktují především lidi, kterým je více než padesát nebo šedesát let. Musí mít tedy nějaký přístup k osobním údajům lidí," upozornil Pilát.

Zdůraznil také, že žádnou dohodu s jakoukoliv společností nabízející energie vedení města neuzavřelo. „Lidé by tak měli pečlivě zvážit, zda si tyto obchodníky do svých domů či bytů pozvou," řekl adamovský starosta s tím, že na případ Adamovské vedení města upozornilo i městským rozhlasem.

Kromě Adamova v minulosti podomní prodej zakázali například v Blansku, Velkých Opatovicích, Kunštátu, Letovicích, Petrovicích, ale také v Drnovicích nebo Ostrově u Macochy. Tam se však s podobným chováním prodejců, jako v Adamově zatím nesetkali. „Že by obchodníci nejprve našim obyvatelům telefonovali, aby tím obešli zákaz podomního prodeje, jsme u nás zatím neřešili. Zákaz podomního prodeje jsme zavedli asi před rokem a v minulosti tu byly nějaké snahy o to, ho porušit, poslední dobou se ale situace uklidnila. Uvidíme však jak to bude dál," řekl starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

Podobně je tomu i v Drnovicích. „Zatím jsme se s ničím podobným u nás nesetkali, ale připadá mi to jako dost nehorázné chování a pokud by se to u nás objevilo, určitě bychom to řešili," řekl starosta Drnovic Petr Ducháček s tím, že u i v Drnovicích platí zákaz podomního prodeje zhruba jeden rok. „Měli jsme tady asi dva případy, kdy se prodejci přišli slušně zeptat na radnici, jestli tu smějí něco nabízet, tak jsme jim sdělili, že tu platí zákaz podomního prodeje a obchodníci tak odjeli. Jinak jsme tady nějaké problémy s porušováním zákazu neměli," uvedl drnovický starosta s tím, že vyhlášku o zákazu budou nyní Drnovičtí ještě upravovat. „Pravidla pro prodej ošetříme ještě v tržním řádě. Prodejci budou mít povoleno nabízet své produkty pouze na jednom předem určeném místě v obci," vysvětlil drnovický starosta.