Zastupitelé v úterý také schválili řadu investičních akcí, na které chce město získat dotace. Pokud uspěje, bude je do rozpočtu postupně zahrnovat. „Samozřejmě nemůžeme počítat s tím, že ve všech případech uspějeme. Ale například na první etapu úprav sídliště Zborovce máme velkou šanci dotaci získat. Stejně jako v předchozích letech na úpravy sídliště Sever a Písečná," řekl k jedné z nejklíčovějších akcí příštího roku starosta Ivo Polák.

Opravy chtějí Blanenští rozdělit do pěti etap. První za zhruba deset milionů korun.

V sídlišti, kde je asi tisícovka bytů počítají s novými parkovacími místy, chodníky, opravenými hřišti a s novou zelení. Dotace mají pokrýt čtyři miliony. „V první etapě vznikne v sídlišti zhruba třicet nových parkovacích míst," uvedl Alois Šmerda z blanenského investičního oddělení.

Další důležitou investicí, při které Blanenští spoléhají na dotace, je výměna chladicího systému na zimním stadionu v Blansku. Dosavadní zastaralá technologie používá toxický čpavek. Nové zařízení má stát zhruba osmatřicet milionů korun. Dotace mají pokrýt šestadvacet milionů.

Od nové techniky si Blanenští slibují také výraznou úsporu energií. „Příští rok bychom se chtěli pustit ještě do přestavby zchátralé ubytovny na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. A místo ní vybudovat zázemí s klubovnami pro sportovní oddíly," dodal Polák s tím, že náklady na přestavbu se pohybuje kolem deseti milionů korun.