Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška dostali v sobotu odpoledne hlášení o úhynu asi dvou tisíc kusů ryb. „Objevily se po odtátí sněhu a ledu. Hasiči odebrali vzorky vody. Podle výsledků rozboru se budeme případem dále zabývat,“ sdělil Malášek.

Odběr vzorků potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. „Předali jsme je pracovníkům chemické laboratoře. Výsledky by měly být známé pravděpodobně příští týden,“ řekl.

Vodní plochy patří manželům Havelkovým. Z úhynu ryb jsou zdrceni. „V jednom z rybníků uhynuly velké ryby, některé zde rostly až patnáct let, vyskytovaly se tam i trofejní kusy. Ve druhém byly menší kousky, které chováme pro rybářské organizace. Mrtvá je zhruba třetina všech ryb, co zde máme,“ uvedl Karel Havelka s tím, že škoda podle odhadu přesáhne sto tisíc korun.

Pro majitele je ztráta o to horší, že něco podobného zažili už loni v létě. „Tehdy mrtvých ryb nebylo tolik jako nyní. Ale i tak to bylo dost, asi tři metráky, byli mezi nimi třeba i amuři, kteří rostli deset let,“ popsala Ivana Havelková.

Havelkovi ryby chovají asi dvacet let, ale tak masivní úhyny podle svých slov nikdy dřív nezažili. Do rybníků přitéká voda z obce Sudice. „Obáváme se, že z vesnice teče kontaminovaná voda. Není tam čistička odpadních vod, někteří lidé nemají septiky a vypouštějí vše do potoka. Proto budeme chtít všechno důkladně vyšetřit. Takový úhyn už nemůžeme nechat jen tak, je to pro nás velká rána,“ doplnila Havelková.

Jejich rybníky jsou v přírodě významným krajinným prvkem. „Nejde jen o peníze, ale i o to, že zde uhynulo tolik živočichů, kromě ryb i žáby,“ dodal Havelka.

Starostka Sudic Olga Dočkalová o problému ví. „Nemáme čistírnu odpadních vod, protože pro obec naší velikosti je její pořízení extrémně drahé. Lidé vypouštějí do potoka nečistoty, ale za poslední roky zde nedošlo k žádné velké změně nebo výstavbě, tak je zvláštní, že by to najednou mělo na ryby takový vliv,“ uvedla.

Po loňském úhynu ryb se vedení obce rozhodlo pro zpracování studie, která prověří odtokové poměry v obci. „Odborníci v různých obdobích odebírají z potoka vzorky, chceme vědět, co voda dělá, co do ní teče a odkud, jak se chová po celé délce dobu toku až do rybníka. Podle výsledků případně přijmeme nějaká opatření,“ přiblížila Dočkalová.

Ta upozornila, že zpracování studie ale potrvá delší dobu.