„Jakým způsobem se zloděj k penězům ženy dostal, ukáže vyšetřování. Pravděpodobně se však stala obětí skimmingu. Tak se nazývá podvodné jednání, při kterém padělatelé kopírují prostřednictvím nejrůznějších zařízení data z cizích platebních karet a opatřují si k nim přístupové kódy. Získané informace následně využívají při výrobě duplikátu, který jim umožní vybírat z cizího účtu peníze," vysvětlil blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Ten zároveň připomněl některá základní pravidla, která by lidé měli dodržovat, aby si někdo nezkopíroval jejich platební kartu. „Je důležité ji mít neustále pod dohledem, PIN kód držet v naprosté tajnosti, všímat si toho, jestli na bankomatu nejsou provedeny nějaké konstrukční změny a úpravy, při zadávání PIN zakrýt část desky s čísly druhou rukou," vyjmenoval.

Při výběru peněz z bankomatu je také potřeba být pozorný a nenechávat se ničím rozptylovat. Pokud to vypadá, že něco není v pořádku, je lepší vyhledat jiný bankomat. „Při podezření, že je na bankomatu umístěno skimmovací zařízení, neprodleně informujte Policii ČR prostřednictvím linky 158 nebo 112, popřípadě banku," dodal Nečesánek.