U soudu přitom Kinclovi hrozilo deset let. Rozsudek má padnout ve čtvrtek. Spolu s Kinclem jsou obžalování další čtyři lidé. Pro ně státní zástupce navrhl podmíněné tresty od šesti měsíců do tří let.

Podle obžaloby měl Kincl díky intervenci známých, radám advokáta Čestmíra Sekaniny a úplatkům dávat řidičům mírnější tresty nebo je zamést pod koberec. „Jsem přesvědčen o tom, že jsem při řešení přestupků nejednal v rozporu se zákonem. Nikoho jsem nezvýhodňoval ani nepřijal žádný úplatek," hájil se u soudu v pondělí Kincl.

Toho zadrželi policisté na městském úřadě v Boskovicích v polovině dubna 2014. Pak putoval na dva měsíce do vazby. Později se opět vrátil na odbor dopravy, ale na nižší pozici.

Monopol moci a korupce

Obžaloba se opírá o policejní odposlechy Kinclovy kanceláře a jeho telefonu. „Monopol moci, klientelismus, korupce. Odposlechy ukázaly, jak to fungovalo v kanceláři pana Kincla. Obhájci nepředložili jediný důkaz, který by hovořil o jeho nevině. Předvolaní svědkové z velké míry z protiprávního jednání úředníka profitovali. Řada jejich výpovědí byla nevěrohodná nebo měli výpadky paměti," řekl v závěrečné řeči státní zástupce Radek Hůlka k případu, který se u soudu táhne už od loňského dubna.

Dodal, že odposlechy naznačily, že se jednalo jen o velmi úzkou špičku ledovce. Na prokázání trestné činnosti dalším lidem mimo pětici obžalovaných ovšem policie nemá důkazy. „Na úřadě nebyl dostatečná kontrola. Z odposlechů vyplývá, že se jednalo o zaběhnutý systém klientelismu, který tam fungoval delší dobu a místní o něm dobře věděli," dodal Hůlka. Na případ policii před časem upozornilo anonymní udání.

V kauze figurují jména podnikatelů, právníků ale také například šéfa blanenských strážníků Martina Lepky. Ten u soudu musel jako svědek vysvětlovat případ řidiče, kterého zastavila hlídka bez dokladů. „Borcovi hrozilo pětadvacet tisíc, vole. Zase to musel vyžehlit Filda, vole," hlásil do telefonu Kincl. Že by snížil řidiči trest na Lepkovu přímluvu u soudu rázně popřel.

Zpochybňují odposlechy

Obhájci se snažili zpochybnit policejní odposlechy jako hlavní důkazy obžaloby. Podle nich byly účelově vytržené z kontextu a ve spisu chyběly záznamy, které by mohly poukázat na nevinu jejich klientů. Žádali o jejich přezkoumání znalcem z oboru audio.

Návrh soudkyně Helena Frantelová zamítla. „Odposlechy jako důkazy jsou vytrhnuté z kontextu. Práci pana Kincla opakovaně kontroloval krajský úřad a žádné pochybení nebylo prokázáno. Důkazy jsou z mého pohledu nedostatečné," uvedl Kinclův obhájce Josef Čech.

Samotný Kincl pak odposlechy stejně jako domovní prohlídku označil za nezákonné. „Nebylo pro ně dostatek důkazů," řekl.

Před soudem kromě Kincla stanul i boskovický advokát Čestmír Sekanina. V několika případech měl s úředníkem vymyslet, jak zastavit přestupkové řízení. „Nezaznamenal jsem tady jediný důkaz o tom, že bych jednal nezákonně. Jak konkrétně jsem měl přestupová řízení manipulovat?" divil se Sekanina.

Státní zástupce pro něj žádá podmíněný trest v rozmezí dvou až tří let. A zákaz činnosti až na pět let.

Číslo nebo úplatek?

Podmínečný trest až dva a půl roku navrhoval také pro Libuši Kostilníkovou. Ta za pomoc při vyřešení přestupku, kdy jela opilá na kole a zranila se, nabídla Kinclovi rifle a lahev slivovice. Vladimír Tlamka je podezřelý ze zprostředkování pětadvacetiti­sícového úplatku. Kincl mu měl na papírek ve své kanceláři napsat, kolik si za vyžehlení přestupku vezme. „Napište číslo. Slušnost je slušnost," zaznělo v odposleších.

„Budu vycházet z částky, kterou máme s kamarády zažitou," odvětil mu úředník. Tlamka později tvrdil, že mu Kincl na papírek napsal telefonní číslo.

Dalším obžalovaným je otec Filipa Kincla Ladislav. Ten měl jako lékař vystavit fiktivní lékařské zprávy. „Je to pro mě velice nepříjemná věc. Negace všeho, co jsem dosud udělal. Pojistný podvod odmítám. Mám přes čtyřiačtyřicet let praxe a její součástí jsou také posudkové služby pro pojišťovny. Dosud nebyly z jejich strany žádné výhrady. Udala mě moje bývalá snacha, která si tím vyřizuje účty s naší rodinou. Za tu etudu, co tady předvedla, by se nemusel stydět absolvent JAMU," poznamenal u soudu Ladislav Kincl.