Na jeho konci skončil v blanenské nemocnici s otřesem mozku. „Několikrát za den přišla do prodejny skupina mladíků, která se snažila krást. Když jsme si toho všimli, vyhrožovali mně i prodavačkám, že když se budeme vracet z práce, tak si na nás někde počkají. Myslel jsem si, že to nemyslí vážně. Ale spletl jsem se. Když jsem večer odcházel, vystartovali po mně. Dali mi pěstí do hlavy. Byl jsem v šoku. Paní prodavačka, která ještě byla v prodejně, zavolala záchranku," popsal incident Pavel, který si nepřál zveřejnit celé jméno.

Do Albertu se již podle svých slov po uzdravení vrátit nechce. „Mám strach. Zdraví je nejdůležitější a nechci o něj přijít," zdůraznil muž.

Tvrdí, že jej napadla skupina výtržníků, která se v obchodě pravidelně pokouší krást. „Může jim být kolem osmnácti let. Pořídí si alkohol a pak na Rožmitálově ulici posedávají na lavičkách a někdy dělají nepořádek. Kradou i v jiných obchodech a policisté s tím nic nezmůžou. Dají jim pokutu, ale oni si z toho nic nedělají. Právní předpisy jsou tady pro zločince. Místo toho, aby chránily slušné lidi," zlobil se bývalý zaměstnanec ostrahy.

Případem napadení u obchodu se zabývali policisté. „Došlo tam i k incidentu mezi několika lidmi. Záležitost jsme postoupili přestupkové komisi v Blansku," sdělil mluvčí policie Bohumil Malášek.

Krádeže v Albertu řeší strážníci městské policie, a to několikrát do měsíce. Rožmitálova ulice je totiž již dlouho „rájem" bezdomovců a výtržníků. „V Blansku ale nejčastěji řešíme krádeže v Kauflandu. Pokud nám ji nahlásí pracovník ostrahy či prodavač, na místo hned vyjedeme. Věc řešíme na místě blokovou pokutou až do výše pěti tisíc korun. Pokud zloděj s pokutou nesouhlasí, záležitost se pak řeší ve správním řízení. Když dotyčný ukradne věci za více než pět tisíc korun, jde o trestný čin," vysvětlil zástupce ředitele blanenské městské policie Stanislav Sotolář. Pokud si však zloděj z pokuty nic nedělá a za hodinu začne krást v obchodě znovu, policie na něj nemá žádné větší páky. „Recidiva bohužel zatím postihnutelná není. Od prvního října letošního roku ale začne platit novela přestupkového zákona. Umožní přísněji postihovat pachatele, kteří se v posledních dvanácti měsících dopustili krádeže opakovaně. Bude také spuštěn centrální registr přestupků," přiblížil Sotolář.

Blanenský deník Rovnost kontaktoval ohledně krádeží společnost Ahold, která v České republice provozuje obchodní řetězce Albert. Na dotazy, jak často v nich dochází k napadení pracovníka ostrahy a jestli lze riziko snížit, ale mluvčí společnosti Barbora Vanko neodpověděla. „Ostraha v našich obchodech se stará o bezpečí nakupujících zákazníků i zaměstnanců před negativními jevy a k ochraně majetku a zboží na prodejnách. Při zajišťování této služby spolupracujeme s externími firmami," uvedla Vanko.

Pracovníky ostrahy má ve svých prodejnách stále víc obchodních řetězců. Jako třeba Kaufland. „I v našich obchodech se krade. Nelze ale tvrdit, že krádeží přibývá či naopak ubývá. Bezpečnostní firmy, se kterými spolupracujeme, vybíráme velmi pečlivě a zpravidla s nimi spolupracujeme dlouhodobě. Přispívají nejen k zabezpečení zboží, ale také k bezpečnosti zákazníků," přiblížil mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Podle Jany Šebkové z Blanska jsou ale pracovníci ostrahy v prodejnách jen figurkami. „Myslím, že pokud v nich hlídkuje jen jeden člověk, stejně nic nezmůže," míní žena.