„Pravděpodobně spáchal sebevraždu. V autě jsme našli i nelegálně drženou zbraň," sdělil šéf jihomoravských kriminalistů Antonín Hrdlička.

V následujících dnech se bude prověřovat, zda je to ta samá zbraň, kterou měl padesátiletý Lachman zabít svoji o rok starší manželku. Lachmana policie našla ve voze Toyota Land Cruiser díky informaci od občanů.

O nálezu těla René Lachmana už ve čtvrtek věděl Jiří Dvořák z Jedovnic. Právě tam Lachman začátkem prosince pravděpodobně zastřelil svoji ženu. „Už jsem slyšel, že jej našli mrtvého. Místním lidem se určitě uleví. Nikdo totiž nevěděl, jestli se zbraní nechodí někde po okolí, nebo kde vlastně je. Já jsem se nebál, ale hlavně ženy se moc bezpečně necítily," řekl Dvořák.Auto, ve kterém byl nalazený mrtvý René Lachman.

Na jižní Moravě se stalo loni celkem dvacet vražd. „Tohle byla poslední, která byla neobjasněná," sdělil Hrdlička.

Jedenapadesátiletou ženu někdo zastřelil začátkem prosince brzy ráno při cestě do práce. Podle místních stály za vraždou manželské neshody. Řada z nich tvrdila, že ženu, která se do Jedovnic nedávno přestěhovala s mladším přítelem, zastřelil právě Lachman.

Po vraždě se však po něm stejně jako po jeho terénním autě slehla zem. Nechal po sobě dopis na rozloučenou, ve kterém psal, že si vezme život.

Policisté jej hledali i z vrtulníku, pročesávali okolní lesy a později požádali o vydání evropského zatykače. Měli podezření, že se hledaný muž může ukrývat v zahraničí.

LENKA GRABCOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI