Zatím není jasné, kdo pytle s částmi koňského těla v lese pohodil, ani to, komu zvíře patřilo. „Nález nám byl nahlášen v pátek večer. Pytle obsahovaly hlavu a končetiny koně," řekl blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek. Podle něj se zatím na policisty neobrátil nikdo, komu by kůň chyběl.

Věc má na stole i Státní veterinární správa. „Dostali jsme podnět od Policie České republiky, takže se jím povinně zabýváme," uvedl mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Podle něj byl pravděpodobně porušen veterinární zákon. „Porážka koně a likvidace těla má samozřejmě daná určitá pravidla," doplnil Pejchal. Veterinární správa ale počká na to, co zjistí policisté. „Nějaké závěry budeme dělat až po policejním vyšetřování. Záleží například na tom, jestli se u zvířete najde čip a podaří se najít chovatele," dodal mluvčí veterinární správy.

Nad hrůzným nálezem kroutí hlavou chovatel koní z Hořic u Blanska Zdeněk Polák. „Je to opravdu nechutné. Těžko si umím představit, že opravdový chovatel koní by takto se zvířetem naložil. Pokud se ocitne v problémech, určitě existují humánnější způsoby, jak se koně zbavit. Například na jatkách nebo v kafilerii," míní Polák.

Každý kůň chovaný na území České republiky musí mít svůj průkaz a zvířata se také povinně čipují. O všech je záznam v Ústřední evidenci koní. Podle Poláka ale určitě existují i případy neevidovaných koní. „Potom může mít majitel problém, jak se zvířete zbavit. Na jatkách by mu ho neměli vzít, stejně tak může mít problém v kafilerii. Mohlo jít napířklad o staré zvíře, které jeho majitel nikdy neevidoval a teď si s ním nevěděl rady," zamyslel se chovatel z Hořic. To podle něj ale nikoho neomlouvá, aby takto s koněm naložil.

Místostarosta Vilémovic Zbyněk Vašíček v pondělí o nálezu nic nevěděl. „Obec kvůli tomu zatím nikdo nekontaktoval. Nevím o tom, že by se tady v minulosti něco podobného stalo," řekl místostarosta.

O případu informoval také server zaměřený na chov koní distanc.cz. „Kůň byl zřejmě rozřezán na maso, nalezeny byly jen jeho části bez svaloviny. Podle dalších informací byl kůň zřejmě ustájen v boxu, protože neměl zimní srst. Měl zdravá kopyta," píše se na serveru.