Opuštěné oblečení dvou turistů na africké pláži nejprve ukazovalo na tragickou událost. Policisté zmizelá těla nenašli, proto byli turisti prohlášeni za mrtvé. Detektivové však po čase objevili oba živé a zdravé, navíc s novou identitou. Z údajně mrtvých se tak vyklubali podvodníci, kteří si slibovali tučný obnos peněz ze životního pojištění. I s takovými kuriozitami se setkávají specialisté pro vyšetřování pojistných podvodů. Podle pojišťoven na jižní Moravě případů přibývá.

O patnáct milionů korun se letos snažili podvodníci v kraji obrat Českou pojišťovnu. Je to o čtyři a půl milionu víc než v minulém roce. Ve většině případů lidé využívají nenadálou příležitost. „Lidé si většinou nesjednávají pojištění s úmyslem podvádět. Typické je, že se chytnou možnosti a snaží se uměle navýšit škodu, s vidinou zisku více peněz," uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Nejčastěji fingují poškození aut, kdy si vymýšlejí různé příběhy o příčinách nehody. Typické jsou také podvody s úrazovým a životním pojištěním.

Pojistné podvody
Odhalené případy (srovnání leden až září 2015/ leden až září 2016):

∙Česká pojišťovna: 
10,6 mil Kč/15,1 mil. Kč
∙Alianz: 
30,6 mil. Kč/15 mil. Kč
∙Generali: 
415 tis. Kč/2,8 mil. Kč

Kreativitou podvodníci nešetří. V minulém roce řešili vyšetřovatelé případ mladíka, kterého údajně přepadla skupina chuligánů, která ho nutila ukousnout si prst. Drogově závislý mladík pak lež přiznal. Prst si sám uřízl.

Podle mluvčího pojišťovny Allianz Václava Bálka se podvodníci často prozradí sami. „Některé podvody se dají identifikovat už v telefonátu, kdy je slyšet zmatená výpověď a je to poměrně okaté," řekl Bálek.

V takovém případě se spekulanti raději omluví a už v telefonátu pokus vzdají. Pojišťovna Allianz jako jediná z dotazovaných zaznamenala pokles podvodů, a to o polovinu.

Vyšetřovatelům podvodných případů pomáhá u odhalování organizovaných zločinů moderní technika. A to zejména tam, kde nestačí lidské schopnosti. „Využíváme pokročilé programy, které automaticky identifikují podezřelé případy na základě nastavených modelů. Takto pak spojí podobné případy a ukážou pavučinu vztahů, díky kterým můžeme odhalit organizované skupiny," popsal praktiky Bálek.

Jihomoravský kraj se v pojistných podvodech řadí k těm klidnějším. Největší objem podvádění registrují pojišťovny v Praze a severních Čechách.

Ani pojišťovny nejsou vždy přívětivé a někdy může být problém získat peníze, na které má člověk právo. „Nejčastěji nám píšou klienti, kterým pojišťovny nechtějí vyplatit plnou cenu opravy vozu, kvůli jeho amortizaci tedy opotřebování," říká Petr Vomáčka, mluvčí společnosti ÚAMK, která poskytuje služby motoristům.

ZUZANA KOČIŠOVÁ