Mapa vychází z policejních statistik. Sami policisté však vyzývají lidi, aby tato data brali s rezervou.

Podle webu je Blanensko nejbezpečnější částí Jihomoravského kraje. To alespoň naznačuje takzvaný index kriminality, který udává počet trestných činů na deset tisíc obyvatel. Blanenský region jej má průměrně nejnižší.

Mapu kriminality spustila nezisková organizace Otevřená společnost. „Projektem míříme hlavně na obyčejné lidi. Každý se může podívat, co se dělo v jeho nejbližším okolí. První verzi webu jsme spustili před rokem. Oslovila zástupce ministerstva vnitra. Ti nám nakonec sami poskytli jednotlivá data," přiblížil Michal Tošovský z Otevřené společnosti.

Data společnost získává z veřejných policejních statistik. „Nevadí nám, že je organizace využívá. Zároveň si ale nemyslíme, že tím ovlivní bezpečnost v České republice," uvedla mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Pobodala otce

Statistika pro letošní rok zahrnuje období do konce října. V regionu se udála jedna vražda. „Jedná se o případ z počátku dubna, který se stal v Boskovicích. Dcera tam pobodala otce. Ten sice přežil, ale my na tento trestný čin nahlížíme jako na vraždu. Od toho se odvíjí také trestní sazba," řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Překvapivým bodem je počet znásilnění, u kterého svítí nula. „Nemůžeme k tomu zaujmout stanovisko, každý rok je to jinak," reagovala policejní mluvčí Iva Šebková.

V případě objasněnosti trestných činů u jednotlivých obvodních policejních oddělení panují značné rozdíly. Zatímco na Boskovicku letos kriminalisté vyřešili každý druhý zločin, na Letovicku je číslo ještě vyšší, v Blansku a jeho okolí zase výrazně nižší.

Šebková však význam těchto informací nepřeceňuje. „V žádném případě se podle nich nedá hodnotit práce policie ani bezpečnost v dané lokalitě. Vždy totiž záleží na mnoha faktorech. Patří mezi ně třeba velikost města. V případě Blanska musí vzít lidé v potaz blízkost Brna, železniční tepnu i turistiku," vysvětlila.

Tošovský s ní souhlasí. „Vycházíme pouze z trestných činů, které se dostanou k policistům. Proto se jedná o velmi nepřesná data. Svou vypovídající hodnotu však přesto mají," upozornil.

Blanenský starosta Lubomír Toufar považuje město za bezpečné. „Trestné činy se zde stávají, ale tak to je a bude vždycky a všude. Rozhodně si nemyslím, že by zdejší lidé měli mít důvod k obavám," zdůraznil Toufar.

Ne všichni s ním však úplně souhlasí. „V okolí svého domu se cítím dobře. Ale třeba v Rožmitálově ulici vždycky raději přidám do kroku. Individuí se tam pohybuje až moc," podělila se o svůj názor žena, která si nepřála zveřejnit své jméno.