Pošli mi nahou fotku. A co kdybychom se potkali? Takové výzvy prostřednictvím Facebooku posílal muž z Karlovarska nezletilým dívkám. Obtěžoval je i v době, kdy už jej policie trestně stíhala. Také proto teď Městský soud v Brně poslal muže do vazby. Některé z oslovených žijí na jižní Moravě.

Obviněný obtěžoval přes sociální sítě minimálně deset nezletilých dívek. Začal už loni. „Komunikoval s nimi a bavili se o sexuálních otázkách. Žádal je o nahé fotografie a chtěl se s nimi setkat kvůli sexuálnímu styku," potvrdil mluvčí brněnského státního zastupitelství Ivo Hahn.

Muž nepřestal ani poté, co mu v dubnu policie zabavila počítač. S jednou z dívek se o prázdninách dokonce sešel. Hrozí mu až pět let vězení. „Vzhledem k věku poškozených mohlo dojít k narušení jejich mravního a sexuálního vývoje. Pokud by se s nezletilými setkal osobně, mohlo dojít k něčemu ještě závažnějšímu," upozornil Hahn.

Na případ loni v prosinci upozornila televize Prima, když v Brně kontaktovala matku jedenáctileté dívky. „Absolutně jsem nevěděla, co mám dělat. Jako rodič můžu být ráda, že jsem na komunikaci přišla tak rychle. Hned z první zprávy šlo znát, že je to dospělý člověk, který chce dítě nalákat na nějaké hrátky, popřípadě na nějaké fotky," sdělila televizi.

Podle odborníka na bezpečnost internetu Jana Čoupka, který spolupracuje s brněnskými strážníky, pomůže jedině ostražitost rodičů. „Je potřeba, aby nedělali rozdíl mezi skutečným světem a tím virtuálním. Na ulici by nahou fotografii taky nikomu nedali," doplnil odborník.

Pod přihlašovacími údaji jedenáctileté dcery matka s mužem sama komunikovala. „Rodiče si myslí, že je všechno v pořádku, že se prostě nic nemůže stát, ale není to tak," doplnila žena pro televizi.

Pravidla facebooku ale umožňují zařídit si profil až dětem starším třinácti let. „Těm mladším dokonce často pomáhají se založením rodiče. Ze zákona jsou ale povinní kontrolovat, co dítě na sociální síti dělá," zdůraznil Čoupek.

Až třetinu uživatelů facebooku v České republice přitom tvoří lidé mladší osmnácti let, tedy nezletilí. „Jsou informovanější než dospívající třeba před pěti či sedmi lety. Zároveň ale nemají zábrany ohledně toho, co mohou na internetu sdílet. Neznají hranice," připustil Čoupek.

Mravní ohrožení přitom jihomoravští policisté od začátku roku do konce září prověřovali už ve čtyřiačtyřiceti případech.