Odpadků pohozených poblíž hřbitova si všimla i další obyvatelka ulice Palackého. „Je jich hodně. Město by tam mělo častěji uklízet," uvedla důchodkyně Eliška, která si nepřála zveřejnit celé jméno.

Vedoucí blanenského odboru komunální údržby Petr Rizner si byl již místo osobně prohlédnout. „Neviděl jsem tam výrazný rozdíl oproti jiným lokalitám ve městě. Nevnímám to jako problém. Jak roztává sníh, tak se najdou místa, kde je nepořádek více vidět. Technické služby již začaly provádět jarní úklid. Průběžně ho dělají ve všech částech města. Každou lokalitu uklízejí pravidelně, přibližně jednou za měsíc," vysvětlil Rizner.

Prioritou pro úklid je však střed města. „Ten se uklízí častěji, protože je mimo jiné vizitkou ve vztahu k návštěvníkům. Ale ani na ostatní místa se v žádném případě nezapomíná," upřesnil vedoucí odboru komunální údržby.

15kamer se nyní nachází na území Blanska. Město o pořízení dalších neuvažuje. Postupně ale plánuje zmodernizovat ty stávající.

Podle Tihonové jsou však u hřbitova nejen problémy s nedostatečným úklidem, ale také s vandalismem. „Na autě zaparkovaném u hřbitova jsem měla dvakrát prořezané gumy. Některým majitelům aut mládež skáče po karoseriích a poškozuje je. Vadí nám i odpalování petard. Přestože na to upozorňujeme, městské strážníky tady není vidět," uvedla Tihonová.

Podle ní ale nemá cenu hlásit tyto případy na policii. „Když prosedím na policii celé dopoledne a pak mi sdělí, že pachatel je neznámý, tak se tím nic nevyřeší. Jediné východisko vidím v pořízení kamerového systému. Páchání výtržností by si každý rozmyslel a byl by tady konečně klid," míní Tihonová.

Jenže podle ředitele blanenské městské policie Martina Lepky se s umístěním kamery na ulici Palackého nepočítá. „V Blansku máme patnáct kamer ve všech lokalitách. Část prostranství ke hřbitovu pokrývá kamera v ulici Dvorská," řekl Lepka. Kameru podle něj nelze umístit do každého parku, kde se třeba jen dvakrát ročně něco stane. „Kdybychom měli ve městě i třicet kamer, tak je jeden člověk, který je sleduje, neuhlídá. Kamery kromě toho nevyřeší všechno," uvedl Lepka.

V lokalitě u hřbitova podle něj neřádí vandalové víc než jinde. Za posledního půl roku tam policisté neřešili žádné oznámení. Podle Lepky je chybou, pokud lidé výtržnictví a vandalismus včas nenahlásí. „Strážníci nemohou být v jednu dobu všude. Pokud se dozvíme, že je někde soustavně páchaná trestná činnost, tak se na tu lokalitu samozřejmě více zaměříme," ujistil Lepka.

Nedávno vandalové posprejovali vrata obřadní síně. Správkyně hřbitova Magdalena Raabová je z toho nešťastná. „Je to asi čtrnáct dní. Na jaře budeme muset vrata vyměnit. Jsou přístupná z ulice, což bohužel chuligány láká. Směrem k obřadní síni mládež hází flašky od alkoholu. Městská policie by s tím měla něco dělat," řekla Raabová.